activitate de “şnuruire” cu brad făcut din aluat sărat

Mi-ar plăcea să numesc acest brăduţ o jucărie montessorii.  Jocurile cu şireturi/ şnururi dezvoltă abilităţi motorii fine, dexteritate, concentrare, prinderea cu 2 sau 3 degete, îmbunătăţeşte coordonarea ochi-mână – este  activitate numai bună pentru a pregăti buricul degetuţelor pentru atunci când copilul v-a învăţa să scrie, pentru activităţi artistice dar nu se limitează doar la astea două.

Acest brăduţ este cu atât mai mult interesant pentru ca este făcut de noi, decorat de copil şi prezintă interes deoarece are tematica de iarnă şi prin şnuruirea şnurului care împodobeşte bradul.

Am modificat şi eu reţeta aluatului cu sare (când am făcut lipiciul acasă am observat că zahărul lipeşte şi am introdus puţin zahăr pudră în locul uleiului). Această reţetă am vazut-o pentru prima dată pe blogul Adelei gradinita alphabet.

Am folosit aceasi căniţă pentru măsurarea ingredientelor. Într-un vas am pus o căniţă de făină, o căniţă de sare fină şi o linguriţă de zahăr pudră. Le-am amestecat turnând câte un pic de apă, până când s-a format un aluat uşor de modelat (a intrat aproape o căniţă de apă). Din start am vrut să fac un brad cu găuri din acest aluat, dar vazând ce frumos se modelează l-am împărţit  şi colorat în mai multe culori cu tempera şi i l-am dat fetiţei să se joace ca plastilina fiind uşor de modelat i-a plăcut foarte mult şi a făcut tot felul de forme cu matriţele pe care le avem. Cât timp ea se juca cu noua plastilină am făcut o formă de brad pe care am găurit-o din loc în loc cu capătul unei carioci. Am făcut şi câteva biluţe pe care le-am găurit cu o scobitoare pentru a le folosi ca o înşiruire de mărgele pe aţă. Le-am aşezat pe foaie de copt în tavă şi au stat la uscat, în cuptorul dat pe minim cu uşa întredeschisă. Din când în când am verificat cu o scobitoare dacă s-au întărit. După 17 min am oprit focul şi le-am lasat în cuptorul deschis să se răcească. După ce s-a răcit l-am decorat cu sclipici lipicios :) A doua zi l-am dat cu lac transparent de unghii :)

după ce s-a uscat nu l-am mai vopsit l-am decorat doar cu sclipici

Pentru că a avut succes,  voi mai face acest aluat în cantitate mai mare, mai multe culori şi-l vom folosi ca şi plastilină şi deja mă gândesc să fac diferite animale pe care să le găuresc şi să le folosim ca jucării cu şiret.

Ursuleţii năzdrăvani au colorat acest aluat cu vopseaua de la ouă şi au făcut litere şi alte decoraţiuni de iarnă, iar blog-ank09 a vopsit-o cu guase şi a făcut brăduleţi de pus în pom. Acest aluat se mai poate colora şi  cu coloranţi alimentari.

Cum vi se pare?

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

14 thoughts on “activitate de “şnuruire” cu brad făcut din aluat sărat

  1. Multumesc pentru vizita! Daca aveti poze mi-ar place foarte sa vad si eu activitatea voastra…

   Si eu tot tempera am folosit, doar ca am colorat aluatul inainte de coacere…

    1. pentru plastilina iese tare frumos culoarea de tempera amestecata in coca, dar dupa coacere se deschide putin… foarte interesanta si ideea voastra cu dulciurile de colorat, mi-am notat-o si intr-o zi poate bucatarim aluatul :)

 1. Ideea e excelenta. Pentru snuruit, de obicei printam&laminam si perforam imagini. Cred ca aluatul acesta e o alternativa foarte simpatica!

  1. Multumesc pentru vizita! Este pentru prima data cand o implic in activitatea de şnuruire, am mai avut o tentativă dar nu s-a arătat interesantă. E faină şi ideea cu pictat, laminat şi gaurit imagini. O sa va vizitez blogul, la prima vedere observ ca aveti activitati frumoase.

  1. Să încerci neapărat! :) e foarte interesanta consistenta plastilinei… inca mai avem, o tin in frigider si inca pare ok. Daca ai aracet pune si putin aracet în aluat pentru ca am observat ca bradutul dupa ce a cazut de mai multe ori pe jos i s-a rupt o “crenguta” :) dar cred ca daca il dadeam cu lac mai tare, nu s-ar fi rupt, dar şi asa inca il foloseste cu succes si-i tot dau tot felul de fire si fâşii de hârtie sa treaca prin gauri. Pentru ca am vazut ca o intereseaza activitatea as incerca si alte figurine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *