Naşterea lui Isus

Să discut despre subiecte religioase îmi este foarte greu, pentru că simt apăsare, mâhnire,  durere sufletească.

Acuma 5 ani de zile am fost foarte precupată şi-mi puneam probleme existenţiale. Aveam o groază de întrebări, de nelămuriri, simţeam o sete de a afla adevărul. Timp de mai mult de un an de zile am făcut un studiu biblic, un studiu amănunţit, după care deşi mi-am umplut unele goluri au apărut altele şi confuzie. Nu este uşor ca cineva să demonteze tot crezul tău, să afli că aproape tot ceea ce ştiai e fals.

Sunt săsoaică, am fost botezată la evaghelici dar am crescut după datina ortodoxă şi în copilărire nu lipseam de la biserică.

Ma deranjat foarte mult când am aflat că Isus nu s-a născut în luna decembrie, a început să mă dezguste tot ce ţinea de sărbătoarea Crăciunului, toată mascarada cu moş crăciun. Asocierea lui moş crăciun cu naşterea lui Isus etc. Sunt multe de spus.

“Adevărul vă va elibera”… dar parcă nu este aşa; adevărul nu produce confort, nu menajează şi nu e acceptat uşor. Adevărul îţi apasă umerii şi te face să te simţi nepunticios. Oare trăim în epoca minciunii, de minciuna pare aşa de confortabilă?
Dacă am luat măsuri, şi în următorii ani am renunţat să mai împodobesc bradul, să mă dezic de această sărbătoare păgână, mi-am dat seama că mai mult greşesc, că sunt ipocrită, că în interiorul meu îmi doresc zilele de crăciun, zile în care totul este împodobit, oamenii sunt mai buni, par mai fericiţi. De doi ani de zile am reîncept să împodobesc bradul, să privesc luna decembrie ca o lună de iarnă să o privesc exclusiv ca o sărbătoare de iarna şi să caut să aduc linişte interioară.

Mi-am spus: “Nu putem sărbători naşterea lui Isus dacă el nu s-a născut în luna decembrie, nu?” Deci nu asociez naşterea lui Isus cu moş crăciun cu bradul şi restul…  El, oricum nu-şi doreşte să-i sărbătorim naşterea, de asta în biblie scrie prea puţin despre naşterea Sa, ci o singură sărbătoare ne cere sa o ţinem, anume, comemorarea  învierii (aceasta fiind cea mai importantă sărbătoare).

Dar, atunci cum să procedez cu copilul meu? Aşa cum are nevoie de inteligenţă emoţională are nevoie şi de inteligenţă spirituală. Îmi doresc să cunoască toate aceste lucruri, să le înţeleagă, să-l iubească pe Dumnezeu.

Aşa că am pornit o nouă luptă interioară.

De cum am văzut provocarea, mi-am dorit să particip la concursul ursuleţilor năzdrăvani  (este pentru prima dată când particip la un concurs organizat de mamicile din blogosfera) o provocare creativă, realizarea scenei naşterii lui Isus -intraţi să vedeţi şi ale idei minunate.

Până la urmă e un moment potrivit în care pot începe să-i vorbesc fetiţei despre naşterea lui Isus.

În biblie, naşterea lui Isus se poate citit din Noul Testament, Matei capitolul 1 versetul 18 (o puteţi citi online aici). Şi Luca cap.1 versetul 26 Vestirea Naşterii lui Isus aici.

Copii învaţă prin joc, iar jocurile de rol sunt geniale. Într-o cutie am pregătit o iesle şi am croşetat figurinele.

Update: Am găsit pe youtube un filmuleţ animat care ne-a plăcut foarte mult:

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

6 thoughts on “Naşterea lui Isus

 1. Melly, mi=a placut tare mult ce ai facut! ai muncit serios la figurinele acestea! Sa stii ca si noi am considerat bradul ca o parte copilareasca a sarbatorii…e adevarat originea sa este pagana, dar chiar nu ma gandesc la asta.
  eu sunt tot neoprotestanta….si tocmai de aceea, nu punem accent pe MOs Craciun si alte traditii nebiblice ale acestei sarbatori.
  E adevarat : Isus nu s-a nascut iarna, nici de Craciun…dar daca acesta poate fi un prilej de a le vesti intr-un mod frumos, minunat nasterea Sa copiilor….pe mine nu ma deranjeaza acest aspect.
  Cu siguranta, educatia spirituala a copiilor este esentiala….degeaba sunt cei mai inteligenti, daca sufletul lor e plin de egoism,lipsa de respect fata de cei din jur….etc.
  Imi place mult cum gandesti!

 2. Coca, ma bucur că îţi plac figurinele. Fetita e foarte incantata de ele. Mi-ar fi placut sa fac mai multe, macar pe cei 3 magi, dar nu sunt foarte priceputa la crosetat si merge greu.

  Da este un mod frumos de a vesti copiilor, nasterea lui Isus.

 3. Melly, figurinele au iesit atat de bine, sunt foarte frumoase! Eu nu stiu sa cresetez, mi-ar placea sa invat, am si manuale si materialele necesare dar, nu am rabdare sa ma apuc :(
  Subiectul religia pentru mine e tabu. Dupa cateva experiente traite si multe altele vazute, am preferat sa iau tot ce e mai bun din religie si sa respect cu sfintenie cele 10 porunci. Din punctul meu de vedere, sa crezi in Dumnezeu, inseamna sa fii mereu bun, sa nu minti, sa nu judeci, sa nu faci rau nimanui, sa ajuti! Eu nu pot merge la biserica, mi se pune un nod in gat cand vad ce biserici faloase se construiesc, cu milioane de euro, cand atat de multi copii mor de foame in lumea asta sau traiesc la limita existentei sau mor mult prea devreme de boli care au tratament dar nu pot beneficia de el din lipsa banilor!!!!! Mereu ma intreb DE CE? Ce lectie primim noi din partea bisericii?
  As putea continua cu lista de nemultumiri, insa prefer sa ma opresc aici.

 4. Sunt multe de ce-uri de pus… ai perfecta dreptate! La fel gandesc si eu… biserica se indeparteaza tot mai mult de ceea ce ar trebui sa fie. Dar pana la urma conteaza ceea ce este in sufletul nostru si cum alegem sa ne traim viata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *