Pentru cei care au fete! Scrisoare catre fiica mea – ScrinulNegru de George Calinescu

“- Fata mea, alegerea sotului este fapta cea mai însemnatã din viata unei femei.

– Cum, nici vorbã, vei fi o intelecualã, fereste-te de imperiul pe care îl au asupra fetelor fine firile înapoiate si brutale. Nu confunda virilul cu grosolanul.

– Dar nici nu cãdea în greseala contrarã de a cãuta cu tot dinadinsul un învãtat. Nu rare ori acestia sunt primitivi si egoisti, si sufletul lor este sub nivelul intelectului. Cautã un om adevãrat.

– Dacã sotul tãu va fi un bãrbat exceptional, nu te extazia în fata celorlalti de ceea ce face, nu-l apãra de bârfeli. Îl vei obisnui sã se considere intangibil. Dar nici nu-i atrage atentia la tot pasul de erorile pe care socotesti cã le fãptuieste. Ca individ iesit din comun, le va descoperi singur, cu folosul pe care orice om profund îl trage din reexaminarea conduitei sale, si, de altfel, un om nu trebuie sã fie perfect.

– Totdeauna sã ai în minte acest adevãr: cã un bãrbat nu este, ca o femeie suma însusirilor si cusururilor vizibile. În el rãmâne ceva …imponderabil si impenetrabil.

– Pãstreazã-ti naivitatea.

– Nu-ti fortifica în asa fel caracterul, încât sã nu mai poti plânge. O femeie care nu stie sã plângã si-a pierdut jumãtate din farmecul ei.

– Obisnuieste-te a converti, de la o anumitã vârstã, gestul pasional în acela de prietenie subtilã si nu urmãri cu gelozie groteascã aventurile sotului tãu. Un bãrbat, mai cu seamã exceptional, e setos sã cunoascã eternul feminin, fãrã ca prin asta sã-si împutineze dragostea fatã de sotia lui.

– Sã fii credincioasã.

– Nu îndepãrta brutal, fiind cãsãstoritã, pe bãrbatul pe care-l stimezi si crezi cã te iubeste cu adevãrat. Poti întuneca astfel o existentã. O prietenie delicatã nu e un adulter.

– Poti fi savanta, poti fi artistã, dar nu uita cã esti femeie. Nu trece în tabãra bãrbatilor.

– Madame de Stäel, care era o femeie de talent si de spirit, urmãrea sã capteze pe Napoleon, fiind uluitã de geniul lui. Din ciuda de a fi dispretuitã l-a combãtut. De aici poti vedea cã femeia îsi gãseste satisfactie decât alãturi de bãrbat, o femeie singurã, o eroinã a solitudinii ca refractarii lui Ibsen, e o monstruozitate.

– Încearcã sã devii o muzicantã suficientã, spre a face sã vibreze intelectul sotului tãu. Nu te cãsãtori cu un bãrbat care declarã cinic cã nu pricepe arta. Poate ascunde vicii îngrozitoare.

– Având copii, nu deveni ostentativ mamã. Întâlnesti la unele femei cu progeniturã o voluptate si o lipsã de pudoare neplãcute. Chiar cu copii, sã fii pururi copilãroasã.

– Fiecare gratie fizicã pierdutã trebuie înlocuitã la timp cu un farmec al spiritului. Elvira mea are aceastã artã si de aceea o gãsesc atrãgãtoare.

– Cãsãtoreste-te foarte tânãrã, când spiritul si trupul îti sunt nevinovate. Sufletul fetei mature nemãritate se perveteste prin asteptare sau capãtã spaimele celibatarei.

– Când pãrintii fetei sunt inteligenti, gãsesc fetei lor un sot mai bun decât acela pe care si-l alege ea însãsi în prima exaltare a adolescentei.

– Pestele respirã în apã si se îneacã în aer. E necesar sã descoperi aerul propriu respiratiei morale a sotului tãu.

– Îti urez sã fii frumoasã ca un înger.

– Dar dacã nu esti, un suflet exceptional conferã chipului tãu gingãsii surprinzãtoare.

– Esentialul este nu de a fi desãvârsitã trupeste, ci expresivã. Bagã de seamã cã expresia nu e numai a fetei. Sunt femei care par distinse facial si sunt vulgare corporal. Genunchiul tãu sã inspire sentimente nobile.

– Sã ai noroc de un sot care stie sã mângâie. ”

Scrinul negru – George Calinescu – fragment

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *