când religia este mai presus de lege

Vă amintiţi de tânăra care a murit în urma unui accident rutier după ce familia a refuzat administrarea unei transfuzii de sânge? Şi se punea problema ca familia să fie cercetată penal.

Un orădean se întreba dacă religia este peste lege?

Răspunsul este: DA! Religia, în acest caz este peste lege.

Am discutat zilele trecute cu un martor de al lui Iehova, din întâmplare, avem un prieten de familie care este adept al acestei religii. Iar acesta, după ce m-a tot dus cu discuţia în toate părţile, aşa cum este tipic lor, răspunând la o întrebare cu altă întrebare… a recunoscut: “Da! Religia noastră este peste lege,  aşa cum Dumnezeu este peste lege.” Când i-am spus că familia respectivă poate fi cercetată penal… am rămas înmărmurită la replica acestuia. A spus că “faza cu cercetatul penal este un simplu praf în ochi” cum cazul este foarte mediatizat trebuie să-i liniştească pe revoltaţi.  a spus că Nu se va întâmpla absolut nimica de genul acesta, deoarece atunci când Martorii lui Iehova au fost recunoscuţi de statul român, doctrinele lor au fost analizate pe toate părţile, chiar şi aceasta că ei se abţin de la sânge şi  refuză transfuziile de sânge preferând să moară… iar dacă statul român le-a recunoscut cultul, înseamnă că s-au gândit şi cum să soluţioneze cazurile de deces în urma refuzului lor de a primi sânge…

Acesta mi-a mai spus că Dumnezeu trebuie să facă legea, nu omul! Dacă Dumnezeu a spus în biblie <<să te abţi de la sânge>> (şi mi-a arătat câteva citate din biblie) atunci omul nu are voie să introducă în el sânge în nicio manieră”. Apoi mi-a dat exemplul cu un alcoolist care-i spune medicul că dacă mai bea alcool, moare… iar acesta îl întreabă pe doctor: Atunci pot să-mi injectez alcool în vene? Nu beau! doar îmi bag în vene… în fine, mult prea deplasată această parabolă…

L-am întrebat ce se întâmplă în cazul unui bebeluş nou-născut, cu complicaţii, care are nevoie urgentă de transfuzie, altfel moare… părinţii acestuia, îl vor lăsa să moară? vor da sentinţa morţii lui? răspunsul fără ocolişuri este: DA! Un Da necontenit! M-am simţit atât de înverşunată… iar explicaţia acestuia: “copilul acela, nou-născut, doar va dormi, când murim, conform bibliei intrăm într-un somn adânc… până când Iehova v-a instaura lumea nouă”.

Înverşunată fiind, deja tremura ceva în mine… i-am spus că niciun om nu are dreptul să decină moartea unui alt seamăn, fie el copilul pe care l-am născut. Acesta mi-a spus că Dumnezeu ne dă acest drept, atunci când facem un copil, suntem răspunzători pe viaţa acestuia şi că Dumnezeu prin acordul părintesc pe care-l primim dând naştere unui copil, ne transferă şi acest drept (accentuând că Dumnezeu are dreptul asupra vieţii noastre şi acest drept îl transferă părintelui).

Concluzia mea a fost: “atunci, înseamnă că prin această decizie încălcaţi una dintre cele 10 porunci ale lui Dumnezeu, aceea care spune să nu ucizi!” El a spus că nu aşa stau lucrurile… n-am mai putut continua discuţia, deja trecuse mai mult de 2 ore de conversaţie şi a trebuit să plece.

Am discutat mult pe acestă temă, tonul meu era unul de revoltă sufletească amestecată cu amărăciune şi mânie iar al lui calm, relaxant ca şi când nu e nimica grav.

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

5 thoughts on “când religia este mai presus de lege

 1. Ok e intradevar un subiect greu de inteles pentru unii, dar am si eu o intrebare: ce articol din lege stipuleaza obligativitatea tranfuziei de sange? Din puntul meu de vedere pacientul are dreptul la cel mai bun tratament medical posibil, si care sa nu aiba repercursiuni asupra lui ulterior. Adica sa fiu mai explicit: am o cunostinta care in urma unei transfuzii s-a pricopsit cu hapatita C si cu o groaza de complicatii. Sau mai grav , o buna prietena s-a stins din viata la nastere datorita unei transfuzii de sange – i-a fost transfuzata o grupa de nage gresita si aceasta a intrat in soc, murind in maine doctorilor , fara sa apuce sa-si vada copilul nou nascut. Cautati in presa scandalurile la nivel mondial cu bancile de sange contaminate cu tot felul de boli, care mai de care mai fatale. In lumea medicala (si aici ma refer la tarile vestice si america ) se fac chiar si operatii complicate fara a se recurge la transfuzii de sange. Se foloseste sangele tau personal care e curatat si re introdus in corp ,in circuit inchis. Concluzia? Recuperarea e mult mai rapida si costurile de spitalizare scad. E drept , acest lucru implica ,mai mult efort din partea medicilor, ceea ce la noi e un lux. E mai usor sa dai vina pe mort sau pe oricine altcineva, nu pe incompetenta sau proasta dotare. Si sa nu uitam si replica medicului care a aparut la TV : ” Probabil “ca i-ar fi salvat viata o transfuzie…
  PS
  Atunci cand bagam in noi alcool in exces , sau mai rau tutun , care e o otrava pe care se da bani si se administraze zilnic, nu exista o lege care sa ne amendeze ca ne omoram incet , da sigur? Ideea e ca tot noi hotaram sa ne punem capat zilelor si nimeni nu face nimic, atata timp cat altii fac bani grei de pe urma noastra

 2. Omul are dreptul să lupte până la capăt pentru viaţa sa şi niciun alt om nu are dreptul să decindă pentru viaţa aproapelui său.
  Indignarea mea apare în momentul când discutăm despre viaţa unui om şi decizia celuilalt de a-i pune capăt zilelor.
  Mă repet, nu este normal, moral, etic, drept etc. ca noi să decidem dacă copilul pe care tocmai l-am născut să moară doar pentru că: “aşa-mi cere religia”, “să mă abţin de la sânge”… dar accept, un înlocuitor de-al sângelui… aici, în această decizie, ceva scârţâie. Adică “cu sânge” NU! Să moară… îl vom întâlni pe lumea celalaltă… iar îlocuitorul nu-şi face efectul… şi tot acolo ajunge.
  Ca şi în cazul acesta, cu tânara care tocmai a murit, i s-a administrat acel înlocuitor de sânge care nu şi-a făcut efectul. Este dreptul meu la părere să consider că organizaţia watch tower pune un jug prea mare pe spatele adepţior. Poate mintea mea nu poate să înţeleagă aceste lucruri, şi aveţi dreptate…

  Nu este vorba despre obligativitatea transfuziei…

  Ok! Cine îi dă omului dreptul să decidă când este vorba despre viaţa celuilalt?

 3. sunt mai multe religii care interzic adeptilor sa “consume sange”… citisem undeva ca o martora dea lui Iehova, in Spania, si-a inecat cei doi copii in cada pentru ca a considerat ca lumea e prea rea si nu vrea ca si copii ei sa sufere intr-o lume cruda. E socant, unele religi pot fi periculoase.
  De ce nu se iau masuri? Pentru ca totul se invarte in jurul banului.

 4. Orice pune o idee mai presus de ratiune, se cheama fanatism. Fanatismul nu a dus niciodata la nimc bun. Nu stiu de ce te consumi, eu ii ignor si gata.

  Cand au venit la mine la usa le-am zis (a treia oara) ca ei incearca sa imi corupa sufletul si sa ma duca in iad incercand sa ma indeparteze de religia mea, ca ei sunt uneltele satanei si ca nu vreau sa mai vina la mine la usa. Le-a cazut fata, dar nu au mai venit.

 5. Probabil mă consum din cauza frustrărilor. Din dorinţa de a-l cunoaşte pe Dumnezeu mai mult decât am învăţat la ora de religie şi din slujbele ortodocsilor (eu fiind reformată), am acceptat studiul bibliei oferit de ei, după ce un binevoitor italian care vorbea o română câlcită ne-a cucerit cu simplitatea sa. Aceast studiu a durat 2 ani de zile. Am aflat multe lucruri pe care altfel nu aveam cum să le aflu, mi-au răspuns la multe întrebări extrăgând citate din bliblie. În fine, dezamăgirea mea a venit în momentul în care mi-au spus că singura religie adevărată este a lor şi dacă vreau “un loc” în paradis trebuie să mă botez şi să devin martoră… în acel moment am înţeles “scopul lor” şi de ce fac asta… şi că organizaţia lor watch tower este de fapt cel mai mare manipulator din lume. Şi concluzia finală, a mea desigur, este că, asemenea altor religii, fac asta pentru marea masă de donaţii de bani care se strâng. În fine, asta e altceva, oricum, e dezgustător. Să te foloseşti de biblie pt a colecta bani e mai grav ca acţiunile sodomei şi gomorei.
  Faza este că am intrat într-o depresie care a durat câteva luni, mă simţisem minţită şi trădată, îi acceptasem în casa mea şi am crezut cu adevărat că ei sunt “salvatorii lumii”, “adevăraţii discipoli a lui Isus”. Aveam impresia că îmi pierdusem identitatea; am avut devoie de o perioadă mare de timp să-mi revin… şi mi-am dat seama cât de periculoşi sunt în faţa oamenilor naivi şi încrezători. Acuma am ajuns să-i consider lupii îmbrăcaţi în haine de oi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *