Ce înseamnă cu adevărat iubirea?

Azi am citit aici câteva definiţii despre iubire. Este mult de vorbit despre acest aspect… am să vă împărtăşesc o definiţie detaliată pentru a înţelege ce înseamnă cu adevărat iubirea.

O definiţie a iubirii este următoarea:„Iubirea este îndelung răbdătoare şi binevoitoare. Iubirea nu este geloasă, nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se comportă indecent, nu îşi caută propriile interese, nu se irită. Ea nu ţine cont de răul suferit. Ea nu se bucură de nedreptate, ci se bucură cu adevărul. Ea suportă totul, crede totul, speră totul, suferă totul. Iubirea nu dă niciodată greş“.

Iubirea poate avea la bază multe lucruri — atracţia fizică, relaţia de familie sau bucuria reciprocă pe care o oferă compania cuiva. Dar, pentru a avea o adevărată valoare, iubirea trebuie să depăşească afecţiunea sau atracţia reciprocă şi să fie guvernată de ceea ce favorizează în cel mai înalt grad binele persoanei iubite. Acest gen de iubire poate comporta chiar mustrare sau disciplinare, aşa cum ar putea face un părinte cu un copil. Nu lipsesc, desigur, sentimentele şi emoţia, dar acestora nu li se permite să învingă judecata înţeleaptă sau principiile drepte în relaţiile cu alţii. Această iubire îndeamnă persoana respectivă să-i trateze pe toţi în armonie cu principiile excelente ale consideraţiei şi echităţii.

Să examinăm mai amănunţit definiţia dată pentru a înţelege mai bine:

„Iubirea este îndelung răbdătoare şi binevoitoare.“ Eşti tu îndelung răbdător cu partenerul tău? Chiar şi atunci când situaţia tinde să te provoace şi probabil ţi se aduc acuzaţii nedrepte, manifeşti tu stăpînire de sine?

„Iubirea nu este geloasă.“ Este dificil să trăieşti cu un partener care este gelos fără motive reale. O astfel de gelozie este suspicioasă, excesiv de posesivă. Ea este copilărească şi îi restrânge celuilalt posibilitatea de a fi natural şi prietenos faţă de alţii. Fericirea constă în a da de bunăvoie, nu în a satisface nişte pretenţii geloase.

Iubirea „nu se laudă, nu se umflă de mîndrie“. Este adevărat că multe persoane fac acest lucru, dar sânt puţini cei cărora le place să audă pe cineva lăudându-se. De fapt, acest lucru poate fi jenant pentru oricine îl cunoaşte bine pe cel ce se laudă. În timp ce unii se laudă vorbind despre ei înşişi în mod arogant, alţii realizează acest lucru în alt mod. Ei îi critică şi îi denigrează pe alţii, iar acest lucru, prin comparaţie, tinde să-i înalţe mai presus de victimele lor. Astfel, cineva se poate înălţa pe sine înjosindu-i pe alţii. Desconsiderarea partenerului conjugal constituie, în realitate, un mod de a te lăuda pe tine însuţi.

Te-ai surprins vreodată vorbind în public despre slăbiciunile partenerului? Cum crezi că s-a simţit? Cum ar fi stat lucrurile dacă tu ai fi fost cel ale cărui slăbiciuni au fost scoase la iveală? Cum te-ai fi simţit? Iubit? Nu, iubirea „nu se laudă“ nici glorificându-se pe sine, nici desconsiderându-i pe alţii. Cînd vorbeşti despre partenerul tău, fii constructiv; acest lucru va întări legătura dintre voi. Cât despre ceea ce se spune despre tine, aplică sfatul înţelept: „Să te laude altul, nu gura ta, un străin, nu buzele tale“.

Iubirea „nu se comportă indecent“. Există multe lucruri care sunt în mod flagrant indecente, cum ar fi infidelitatea, beţia şi accesele de mânie. În contrast cu iubirea, toate acestea produc daune legăturii conjugale. Grosolănia, expresiile şi acţiunile vulgare, precum şi neglijarea curăţeniei personale, toate acestea dovedesc lipsă de decenţă umană. Cât de atent eşti tu pentru a evita să-ţi insulţi partenerul în această privinţă? Îl tratezi cu consideraţie, în mod manierat şi cu respect? Toate acestea contribuie la o căsnicie fericită şi durabilă.

Iubirea „nu îşi caută propriile interese, nu se irită“. Ea nu este egocentrică (nu priveşte totul prin prisma interesol şi sentimentelor personale).
Te iriţi uşor din cauza a ceva ce spune sau face partenerul tău, sau cauţi să discerni intenţia din spatele vorbelor sau acţiunii? Poate a fost de bună credinţă, dar s-a pripit, fără a intenţiona să te jignească. Dacă ai iubire, ‘nu va apune soarele peste mînia ta’ . Ce se întîmplă dacă partenerul tău se simte frustrat şi vrea cu adevărat să spună sau să facă ceva care să te lezeze? Nu ai putea aştepta pînă când se calmează spiritele şi apoi să discuţi problema? Dacă vei aborda situaţia având în inimă cele mai bune interese ale amândurora, aceasta te va ajuta să spui ceea ce trebuie. „Cine are o inimă înţeleaptă îşi arată înţelepciunea cînd vorbeşte.“ „Cine acoperă o greşeală caută dragostea“ şi nu aţâţă mai mult cearta. Luptînd împotriva impulsului de a continua o dispută şi de a te justifica, poţi câştiga o victorie în favoarea iubirii.

Iubirea adevărată „nu se bucură de nedreptate, ci se bucură cu adevărul“. Ea nu consideră a fi o dovadă de inteligenţă să-ţi înşeli partenerul — fie că este vorba despre folosirea timpului, de cheltuirea banilor sau de anturaj. Ea nu întrebuinţează semiadevăruri ca să pară corectă. Necinstea distruge încrederea. Pentru ca să existe o iubire autentică, amîndoi trebuie să simţiţi bucurie în a spune adevărul.


ADEVĂRATA IUBIRE ESTE TARE ŞI PERSEVERENTĂ
â

„Ea suportă totul, crede totul, speră totul, suferă totul.“ Ea rezistă stresului şi tensiunilor care se abat asupra ei, în timp ce cei doi aflaţi în această relaţie intimă învaţă să fie flexibili şi să se acomodeze unul cu altul. Astfel, iubirea poate fi pozitivă, optimistă şi interesată de viitor. De asemenea, ea nu este capricioasă, nici nu este o pasiune trecătoare. Adevărata iubire perseverează, înfruntînd problemele atunci cînd lucrurile merg greu. Ea este statornică. Este tare; dar, pe lângă această tărie, ea este binevoitoare, delicată, flexibilă şi este uşor să vieţuieşti cu ea.

O astfel de ‘iubire nu dă niciodată greş’. Ce se întîmplă dacă, din cauza timpurilor grele, cuplul ajunge în strâmtorări financiare? În loc să se gândească cum să găsească în altă parte o viaţă mai uşoară, soţia care are o astfel de iubire rămîne loială partenerului ei, căutând să facă economii şi probabil să adauge ceva la veniturile soţului. Dar ce se întâmplă dacă soţia se îmbolnăveşte de o boală care durează ani de zile? Soţul care are o astfel de iubire face tot ce-i stă în putinţă pentru a-i furniza îngrijirile necesare, pentru a o ajuta în activităţile casnice pe care ea nu le poate face acum şi pentru a o asigura de devotamentul său constant.

FACEŢI CA IUBIREA SĂ CREASCĂ

Iubirea, asemenea unui muşchi, se întăreşte prin întrebuinţare. Pe de altă parte, asemenea credinţei, iubirea fără lucrări este moartă. Cuvintele şi faptele, motivate de simţămintele noastre profunde, se spune că vin din inimă, ea reprezentând motivaţia noastră interioară. „Din plinătatea inimii vorbeşte gura. Omul bun scoate lucruri bune din comoara lui bună.“ Dar dacă simţămintele noastre sunt rele, „din inimă ies gînduri rele, ucideri, fapte de infidelitate, desfrînări, furturi, mărturii mincinoase, bârfă“.

Practicarea zilnică a ei în lucruri mărunte va face ca această iubire să devină un obicei. Apoi, când ocazional se vor ivi probleme mari, această iubire, puternic fortificată, va fi prezentă pentru a te ajuta să le înfrunţi.

Observi ceva lăudabil la partenerul tău? Spune-i-o! Simţi un impuls de a face o faptă bună? Ascultă de acel impuls! Trebuie să arătăm iubire pentru ca s-o putem culege. Practicarea acestor lucruri te va apropia mai mult de partenerul tău, va face din doi unul, făcând ca iubirea dintre voi să crească.

Pentru ca iubirea să crească, împărtăşeşte-o! Faptul de a împărţi unul cu altul uneşte două persoane şi ajută ca iubirea să prindă rădăcini şi să crească.

Aceste definitii sunt extrase din Biblie si ilustrate in revista Treziti-va!

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

7 thoughts on “Ce înseamnă cu adevărat iubirea?

 1. Eu as mai adauga cele 4 forme ale iubirii. Anume:éros, storgé, filía si agápe.
  éros — care se bazează pe atracţia sexuală,
  storgé — un sentiment bazat pe legătura de sânge,
  filía — iubirea amicală şi călduroasă, bazată pe stimă reciprocă,
  agápe, iubirea principială, despre care se poate spune că este sinonimă cu altruismul (atitudine binevoitoare şi dezinteresată manifestată în folosul altora)

 2. nu am prea multe de spus..cred ca esenta vietii poate fi iubirea…nu e usor sa iubesti” curat”…frumoasa si realista expunere(dupa parerea mea)

 3. Asa este Alexandra, ce poate fi mai ilustrativ ca Biblia? Eeste una dintre cele mai bune repere in a afla raspunsuri la intrebarile noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *