Chihuahua: Cel mai mic căţel din lume

Chihuahua: Cel mai mic căţel din lume

Citeam ziele trecute o ofertă care m-ar tenta:

Cautaţi un tovarăş prietenos şi vioi, dar şi bucuros să vi se cuibărească în poală sau să stea cuminte lângă voi când citiţi? Un tovarăş care mănâncă puţin, nu are nevoie de prea mult spaţiu şi nu vrea să fie scos în fiecare zi la plimbare?  Atunci, poate că v-ar trebui un Chihuahua, cea mai mică rasă de câini din câte se cunosc.

Chihuahua este un bun câine de pază, mereu prezent la datorie. De fapt, este foarte curajos. Dulăii nu-l intimidează câtuşi de puţin.

Are capul rotund, ochii luminoşi, aflaţi la distanţă mare unul de celălalt şi o figură veselă; urechile, de obicei ciulite, se pleoştesc când se odihneşte. Are părul ori scurt şi moale, ori lung şi mătăsos. Unii căţei Chihuahua sunt roşcaţi, alţii gălbiori, albăstrui sau ciocolatii, cu sau fără pete. Majoritatea au craniu cu fontanelă, asemeni copiilor nou-născuţi.

Chihuahua: Origini

Deşi există teorii diferite privind originea lor ca rasă, se pare că Chihuahua au ca strămoş o rasă de câini mici, Techichi. Chihuahua erau crescuţi de populaţia toltec (Mexic) în secolul al IX-lea e.n.

Chihuahua este singura „rasă naturală de jucărie“, cu alte cuvinte, singurul căţel care nu a rezultat din încrucişarea exemplarelor mai mari în cadrul aceleiaşi rase.
Ce înseamnă să ai un Chihuahua

Chihuahua este un căţel de apartament, ideal pentru traiul la bloc, pentru cei în vârstă, pentru persoanele cu handicap sau pentru cei nevoiţi să stea numai în casă. El tânjeşte după atenţie şi afecţiune. Dar, fiind foarte mic, trebuie să avem în vedere că poate fi grav rănit sau chiar poate muri dacă din greşeală călcăm, ne aşezăm pe el ori îl strângem prea tare. Nu ar trebui lăsat nesupravegheat la înălţime, de exemplu pe pat sau pe canapea, deoarece nu percepe distanţele şi ar putea să sară şi să-şi rupă vreun os. Din această cauză nu se recomandă ca Chihuahua să fie animal de companie pentru copiii foarte mici.

Cu toate acestea, e mai rezistent decât ne-am putea închipui. De fapt, Chihuahua sunt cei mai longevivi căţei: trăiesc peste 15 ani. Sunt plini de energie şi jucăuşi, iar porţia de mişcare zilnică şi-o pot lua doar jucându-se cu jucăriile. Însă, întrucât un Chihuahua arde mai repede caloriile decât un câine de talie mare şi, în plus, are un sistem digestiv mic, el este predispus la hipoglicemie. De aceea, trebuie să mănânce puţin şi des şi să se odihnească mult. O altă caracteristică a acestei rase este tremuratul. De fapt, un Chihuahua tremură când e bucuros sau încordat, nemulţumit sau speriat, nu doar când îi este frig.

Acest căţel este loial, gata să-ţi facă pe plac şi foarte uşor de dresat. Potrivit cărţii A New Owner’s Guide to Chihuahuas, „dacă sunteţi dispuşi să vă asumaţi responsabilitatea de a avea grijă de un Chihuahua, să ştiţi că nu există rasă mai adaptabilă şi mai prietenoasă ca aceasta“. Mulţi oameni au găsit în micuţul Chihuahua un tovarăş minunat.

Sincer aş vrea şi eu unul! Daca ar fi şi fară păr/blană ar fi perfect!

Jocuri animale

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

3 thoughts on “Chihuahua: Cel mai mic căţel din lume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *