Daca Stefan cel Mare a devenit sfant, Mihai Eminescu de ce nu ar putea fi?

Canonizarea lui Mihai Eminescu în rândul sfiinţilor mi se pare o blasfemie! Niciodată nu i-am înţeles pe ortodocşi si nici nu cred ca voi putea vreodată să-i înţeleg. Observ o depărtare de către tot ceea ce este scris în biblie în detrimentul tradiţiilor şi obiceiurilor.

Cristian Tudor Popescu a declarat “Cine l-a citit pe Eminescu şi sper că domnii de la Cluj au făcut-o,  nu poate să nu constate că simboluri religioase care apar în opera lui, cu precădere Maica Domnului sunt ultilizate în mod evident în scop artistic, în scop moral, ca repere culturale, ca repere de antropologie culturală, atât în poezie, cât şi în proză”. Acesta a mai spus: “nu era un om religios, nu era credincios, ca să nu spun ateu (…) Eminescu era foarte conştient de rolul civilizator, de rolul cultural important al religiei, dar nu era un credincios”.

SFẤNT, -Ă, sfinți, -te, adj., subst. I. Adj. 1. Epitet dat divinității, considerată ca întruchipând suprema perfecțiune și puritate. S.m. și f. Persoană recunoscută ca un exemplu desăvârșit al vieții creștine și consacrată ca atare, după moarte, de către biserică. (dexonline)

Dar, daca Stefan cel Mare a devenit un sfânt, Mihai Eminescu de ce nu ar putea fi? Este foarte interesant modul cum se ia problema. Cu siguranţă pornind de la aceeaşi premisă, conducerea Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhului Daniel, va da verdictul şi Mihai Eminescu va deveni un sfânt.

mai multe despre această temă:
Liga Scriitorilor români cere conducerii bisericii ortodoxe să-l facă sfânt pe Poetul Mihai Eminescu
Cum poate deveni Eminescu sfânt
Sfântul Eminescu. Ce spun Mircea Dinescu şi Cristian Teodorescu
Părerea lui Călin Tudor Popescu despre racolarea lui M. Eminescu în rândul sfinţilor

Să mă aştept ca după moartea lui Gigi Becali câteva minţi strălucite îl va propune ca sfânt? pentru că a construit biserici şi a contribuit financiar în mănăstirile de la Muntele Athos?

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *