Limba romana si combinatiile de tz, sh, k…

Începusem să-i inţeleg pe copiii aceştia, cu limbajul lor de messenger şi cu formularile lor, folosid  tz, sh, k etc.  şi mi-am spus că îşi vor revenii în cele din urmă…

Dar, de la oamenii maturi am tosusi câteva pretenţii…

Printre altele ma ocup de administrarea unui site, destinat elevilor de liceu. Primesc email-uri, in principal, de la elevi şi părinţi debusolaţi, care în ultimul ceas, se trezesc că au de susţinut un bacalaureat… În fine, ce mă îngrijorează, din ce în ce mai mult şi îmi este din ce în ce mai greu să înţeleg este această… cum sa o numesc? lipsă de bun simţ şi respect pentru litere şi limba română.

Iată şi email-ul cu pricina din care sesizez că este trimis de către o mămică..

Multzumesc f.f mult

Am sa comunic fiicei mele

Ea a facut liceul particular ,,Marin Coman” din  Galatzi , profil uman ( prima promotzie ) .

A mai dat acum doi ani bacalaureatul , dar era de serviciu mereu , shi nopatea lucra , shi nu i-a s-a dat libere , shi de la nopate mare a, fost la proba de lb . engleza, shi nu a trecut .

A luat limba romana … o are trecuta  pe foaie de examene , este valabila , orcand .

Acuma locuiershte in Italia , la sora ei . cand v-a veni doreshte sa incerce din nou .

Nu  dat examenul , la terminarea liceului , din motiv ca a murit mama mea ( mamaia ei ) tocmai atunci ) , shi nu s-a mai prezentat la examene , ea trebuie sa plateasca taxa , ptr. examinare , shi daca nu trece , pierde acei bani … cum a patzit de altfel …

Doamne ajuta

Multzumesc .

Rodica -Shtefania

Ce se va alege şi de limba asta? Pot să mă aştept ca peste câţiva ani Academia Română să scornească un nou dicţionar DOOM în care cuvintele să se scrie mai nou cu tz, sh, k etc.? Pe motivul că din ce în ce mai mulţi tineri/adulţi/vârstnici folosesc astfel de combinaţii!?…

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

3 thoughts on “Limba romana si combinatiile de tz, sh, k…

  1. Totusi, folosirea acestor combinatii pentru a inlocui caracterele cu diacritice are o motivatie tehnica. Mai condamnabile mi se par dezacordurile de gen si numar intre subiect si predicat sau intre atribut/complement si cuvintele determinate de acestea.

  2. Limba Romana se afla in continua transformare, cum Italienii shi Spaniolii nu folosesc diacritice la fel va fi shi in Romania in viitor. Limba Latina nu a avut niciodata asha ceva, aceste diacritice aparusera dupa evolutzia limbii Latine Vulgare. Daca poporul roman se considera ca vine de la Roma atunci macar atat sa schimbam in limba asta care shi asha a devenit destul de sucita.

  3. Si mie imi place Messenger-ul dar uneori cand vorbesc cu prietenii nu mai inteleg ce spun cu toate aceste derivate ” SH ” ” Tz “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *