Vă lăsaţi dominaţi de superstiţii?

Vă lăsaţi dominaţi de superstiţii?

SUPERSTIŢIILE sunt răspândite pretutindeni pe glob. Pentru unii ele reprezintă o parte integrantă a moştenirii culturale, însă pentru alţii sunt simple curiozităţi ce dau farmec vieţii. În Occident sunt privite, în general, cu neîncredere, însă în alte părţi ale lumii — de exemplu, în Africa — ele joacă un rol foarte important în viaţa oamenilor.

Cea mai mare parte a culturii africane are la bază superstiţii. Filmele, emisiunile radiofonice şi literatura realizate în Africa abordează deseori subiecte legate de superstiţii sau subiecte mistice, cum ar fi magia, cultul strămoşilor şi fetişurile. De ce exercită superstiţiile o influenţă atât de mare asupra oamenilor şi care este originea lor?

Ce se află la baza superstiţiilor?

Multe superstiţii au la bază frica de spiritele morţilor sau de alte spirite. Oamenii văd în tot ce li se întâmplă în viaţă încercări ale spiritelor de a-i binecuvânta ori de a le transmite celor vii un mesaj de ameninţare sau de avertizare.

De asemenea, superstiţiile sunt strâns legate de anumite practici de vindecare. Pentru majoritatea locuitorilor din ţările în curs de dezvoltare, tratamentele prescrise de medicina modernă sunt prea scumpe şi, de cele mai multe ori, sunt pur şi simplu inaccesibile. Prin urmare, mulţi recurg la obiceiuri strămoşeşti, la spiritism şi la practici superstiţioase pentru a se vindeca sau pentru a preveni unele boli. În plus, le vine mai uşor să meargă la un vraci care le cunoaşte obiceiurile şi vorbeşte dialectul lor decât să consulte un medic. Astfel credinţele superstiţioase se perpetuează.

Conform tradiţiilor care au la bază superstiţii, bolile şi accidentele nu apar şi nu se produc la voia întâmplării, ci sunt cauzate de forţe din lumea spiritelor. Un vraci ar putea spune că vreun strămoş decedat a fost supărat, iar un medium spiritist că victima a fost blestemată de cineva care a apelat la un alt vraci şi din această cauză s-a îmbolnăvit sau a suferit un accident.

În întreaga lume se întâlnesc tot felul de superstiţii, iar răspândirea lor depinde de folclor, de legende şi de situaţia locală. Însă numitorul comun este credinţa că cineva sau ceva din lumea spiritelor invizibile trebuie îmbunat.

Superstiţiile sunt Inofensive sau periculoase?

Pentru majoritatea familiilor, naşterea unor gemeni este un eveniment deosebit, întâmpinat cu mare bucurie. Însă persoanele superstiţioase îl pot privi ca pe un semn. În unele regiuni din vestul Africii, mulţi cred că este vorba de naşterea unor zei şi se închină lor. Dacă se întâmplă ca unul dintre gemeni sau amândoi să moară, li se fac mici statuete, iar familia trebuie să le aducă alimente ca ofrandă. În alte zone, oamenii consideră naşterea de gemeni un blestem, iar unii părinţii merg până acolo încât îl omoară pe unul dintre gemeni sau chiar îi omoară pe amândoi. Care este motivul? Ei cred că, dacă ambii copilaşi rămân în viaţă, într-o zi aceştia îşi vor ucide părinţii.

Asemenea exemple arată că, deşi unele superstiţii par fascinante şi inofensive, altele pot fi periculoase, ba chiar fatale. O simplă întâmplare care este interpretată ca fiind de rău augur poate deveni foarte periculoasă.

Într-adevăr, superstiţiile sunt, de fapt, o credinţă, o formă de religie. Având în vedere pericolele pe care le prezintă superstiţiile, este important să ne întrebăm: Cine trage în realitate foloase de pe urma credinţelor şi practicilor superstiţioase?

Originea superstiţiilor

În pofida dovezilor, unele persoane au tendinţa de a nega existenţa lui Satan şi a demonilor. Cu toate acestea, gândiţi-vă la următorul aspect: Faptul de a refuza pe timp de război să recunoşti existenţa duşmanului periculos duce, cu siguranţă, la dezastru. Acelaşi lucru e valabil şi în lupta cu creaturile spirituale supraomeneşti. Apostolul Pavel a scris: „Avem de luptat . . . împotriva forţelor spirituale rele“.

Chiar dacă nu le putem vedea, creaturile spirituale rele există. În Biblie se spune că o fiinţă spirituală invizibilă s-a folosit de un şarpe, precum un ventriloc de o păpuşă, pentru a-i vorbi primei femei, Eva, şi a determinat-o să se răzvrătească împotriva lui Dumnezeu . Biblia arată că această fiinţă spirituală este „şarpele originar, cel numit Diavol şi Satan, care induce în eroare întregul pământ locuit“. Satan a reuşit să-i facă să se răzvrătească şi pe alţi îngeri (Iuda 6). Astfel, aceşti îngeri răi au devenit demoni, duşmani ai lui Dumnezeu.

Dumnezeu condamnă faptul de a recurge la spiritism pentru a ne rezolva problemele (Deuteronomul 18:10–12; 2 Împăraţi 21:6). Cine face aşa se întovărăşeşte, de fapt, cu duşmanul, făcând alianţă chiar cu cei care l-au trădat pe Dumnezeu! Dacă aţi consulta horoscopul, dacă aţi apela la un vraci sau dacă aţi manifesta interes faţă de vreo superstiţie, nu aţi face altceva decât să le permiteţi spiritelor rele să vă influenţeze deciziile pe care le luaţi în viaţă. Ar fi ca şi cum v-aţi alătura lor în răzvrătirea împotriva lui Dumnezeu.

Dumnezeu este mai puternic decât orice spirit rău, iar El ne doreşte binele. „Ochii lui Dumnezeu sunt peste cei drepţi, iar urechile lui la implorarea lor“ (1 Petru 3:12). Rugaţi-vă lui pentru a primi înţelepciune şi pentru a fi ocrotiţi (Proverbele 15:29; 18:10). Depuneţi eforturi să înţelegeţi Biblia, Cuvântul său Sfânt. Cunoştinţa exactă din Biblie este cea mai bună protecţie de care putem beneficia. Ea ne va ajuta să înţelegem de ce se petrec unele lucruri rele, precum şi să obţinem favoarea Atotputernicului Dumnezeu.

Câteva superstiţii întâlnite pe glob

• Dacă beţişoarele stau înfipte în castronul cu orez, va muri cineva

• Dacă vezi o bufniţă în razele soarelui, vei avea ghinion

• Dacă se stinge lumânarea în timpul unei ceremonii, e semn că în preajmă sunt spirite rele

• Dacă scapi umbrela jos, va avea loc o crimă în casă

• Dacă pui pălăria pe pat, vei avea ghinion

• Sunetul de clopoţel alungă demonii

• Dacă reuşeşti de prima dată să stingi toate lumânările de pe tortul de la ziua ta, ţi se îndeplineşte o dorinţă

• Dacă rezemi o mătură de pat, spiritele rele din mătură ar putea să arunce o vrajă asupra patului

• Dacă îţi taie calea o pisică, vei avea ghinion

• Dacă scapi o furculiţă, vine un musafir

• Dacă pui un tablou cu elefanţi pe peretele din faţa uşii, vei avea noroc

• O potcoavă pusă deasupra uşii aduce noroc

• Iedera care creşte pe casă este o protecţie împotriva spiritelor rele

• Dacă treci pe sub o scară, vei avea ghinion

• Dacă spargi o oglindă, vei avea ghinion şapte ani

• Dacă verşi piper, te vei certa cu cel mai bun prieten

• Dacă verşi sare, vei avea ghinion; ca să scapi de ghinion, trebuie să arunci cu degetele puţină sare peste umărul stâng

• Dacă laşi balansoarul să se mişte singur, îi inviţi pe demoni să se aşeze pe el

• Dacă laşi încălţările cu talpa în sus, vei avea noroc

• Când moare cineva, trebuie lăsate ferestrele deschise ca sufletul să iasă din casă

Revista Treziti-va!

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

4 thoughts on “Vă lăsaţi dominaţi de superstiţii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *