melc melc codobelc

Bea a găsit un melc şi m-a chemat afară să-l văd şi eu… era aşa de entuziasmată că a trebuit să las baltă ceea ce făceam.

I-am spus că dacă-i cântăm frumos ne va face o surpriză şi va ieşi afară din căsuţa lui şi ne va arăta corniţele…  şi ne-am apucat să-i cântăm :) A fost o experienţa frumoasă iar Bea a fost tare uimită că funcţionează şi că iese din cochilia lui, o poţi auzi şi în filmuleţ :))

Şi ea mi-a făcut o surpriză aşa de plăcută când mi-a arătat desenul ei. Venise în grabă în casa, se îndreptase spre tăbliţa de desen şi a desenat un melc, aşa cum îl vede ea. Şi a ieşit aşa de frumos… nu-i aşa? mi se pare drăgălaş :) are şi năsuc :)

Nici nu mai ştiu în ce clasă am învăţat noi despre melci, cert este că nu mi-a rămas prea multe informaţii detaliate în cutia mea cerebrală. Ştiu doar că le place să mănânce frunze de plante suculente. Că se îmulţesc prin ouă şi că există şi melci de acvariu.  După ce am citit puţin despre ei am aflat ceva straniu… au organe de reproducere atât feminine cât şi masculine. Într-un sezon se comportă ca masculi iar în alt sezon ca femele şi uneori ambele în acelaşi timp.

Melcii în alimentaţia omului

Mi-am amintit de melcii comestibili. Melcii sunt folosiţi în alimentaţia omului de mii de ani. Cred că puţini sunt cei care gătesc preparate cu melci în Romania. Cât timp am locuit în Franţa am mâncat de câteva ori şi mi-au plăcut. Mai că îmi vine să caut mai multe info şi să gătesc şi eu. Mai ales după ce am aflat cât de sănătoşi sunt şi că au grijă şi de ten :)

Carnea de melc – valoare nutriţională (informaţii copiate de aici)

Ştiai că o cantitate de 100 grame de carne de melc conţine:

79,2% apa
16,1% proteine
1,4% lipide
1,3% cenusa
2% carbohidraţi

Minerale

10,0 mg calciu
3,5 mg fier
250 mg magneziu
272 mg fosfor
382 mg potasiu
70 g sodiu
1 mg zinc
0,4 mg cupru
27,4 mg seleniu

iar dintre vitamine5 mg vit E.

Sunt profund uimită. Practic, mai că nu îmi vine să cred şi exclam un mare wow!

Şi în România au început să apară o groază de ferme care cresc melci. Parcă îmi vine să încep să caut prin magazine şi să-i introduc în alimentaţia noastră. Mai ales că am început să mă îngrozesc din ce în ce mai mult de toate chimicalele care apar pe etichetele tuturor alimentelor.

Să revenim la melcul nostru şi la Bea.

Am pregătit împreună câteva activităţi.

– O activitate tip montessori cu care a învăţat părţile corpului a micuţului melc, doar că nu am folosit cartonaşe.

– Într-o altă activitate am decupat împreună şi lipit părţile melcului.

– Am trecut la a o altă activitate de pictat în care a trebuit să combine culorile pentru a obţine culoarea maron şi asta i-a plăcut tare mult.

După ce scot pozele, în postările viitoare voi reveni cu activităţile ilustrate până atunci te las să ne asculţi şi să vezi melcuşorul găsit de Bea în iarbă :)

Între timp aş mai vrea să-i pregătesc un joc cu melci, dacă tot i-au devenit simpatici. O cursă a melcilor cu zaruri, dar nu ştiu cum să integrez un pic de matematică… să văd ce idei îmi mai vin.

Dacă ai vreo idee în acest sens te rog să-mi laşi un comentariu.

 

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

8 thoughts on “melc melc codobelc

 1. Carnea de melc este foarte buna,cu conditia sa fie preparata corespunzator.Lectia voastra este super dar mai super este incantarea ta!
  S-a transmis!

 2. Am vazut ca sunt pe internet retete :D Eu oricum ma gandeam in prima faza la melci semi preparati si congelati…
  Iti multumesc frumos pentru aprecieri. Nu ma asteptam sa iasa in evidenta incantarea mea :))

 3. E atât de minunat să-ţi vezi şi auzi copilul bucurându-se de fiecare vietate! Păstrează cu sfinţenie aceste mici comori! La anii tinereţii şi maturităţii, când va vedea ce şi cum a desenat, se va bucura foarte mult! Îţi spun din propria experienţă!

 4. Aurora, iti multumesc pentru comentariu si cuvintele frumoase. Pastram tot ce avem, am dosare speciale in acest sens :) La fel gandesc si eu, ne vor incanta sa le privim. Chiar si mazgaliturile care le facea cand avea nici 1 an le-am pastrat. Astfel de amintiri sunt de mare pret.

 5. Eu am facut cu IUlia in felul urumator, am desenat ceva pe foaie(noi urma sa asezam flori, deci am desenat frunse o ciuperca si un copac) si apoi am pus-o sa dea cu zarul, daca dadea 5 trebuia sa puna pe foaie 5 flori, daca datea 3 punea 3 flori, apoi numaram cate flori avem.
  NU stiu daca te ajuta jocul nostru.

 6. Da, ma inspira jocul vostru. Asa ma gandeam si eu. Sa numaram bulinele de de zar si sa avanseze atatea casute cat indica zarul. Ma tem ca jocul ar fi putin avansat pentru varsta ei si nu o sa prinda, poate ca nu o sa aiba rabdare. Vom vedea. Sunt extrem de curioasa.

 7. Nici la noi nu merge faza cu avansatul pe casute, eu am desenat o poienita , ca sa zic asa si ea a pus florile . NU am avut casute, doar dadea cu zarul si aranja florile unde dorea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *