Aurul nostru, bogatia altora (proiectul Rosia Montana)

rosia mintana aur

De ce trebuie să se vândă chiar tot ce mai deţine ţara asta? De ce România şi cetăţenii ei nu se pot bucura de toate bogaţiile naturale? De ce cu toţii sunt corupţi şi nu văd decât interesul personal? De ce ? De ce copiii noştri nu se pot bucura de o ţară curată şi civilizată? De ce trebuie să se defrişeze totul? Şi mai am poate sute de întrebări al căror răspuns sună ca un ecou şi nu găsesc răspunsuri afirmative.

România este plină de aur? Uite cum şase firme private exploatează resursele aurifere din România. Aceste firme caută aurul la Tăuţii de Sus, Camarzana, Aluniş Piatra Handal şi Poprad din judeţele Satu Mare şi Maramureş.

Altă firmă, Samax România are concesionat din 2005 perimetrul de la Rovina în judeţul Hunedoara. Firma este înregistrată în Baia Mare şi are 39 de angajaţi. În 2009 a înregistrat venituri de 3,6 milioane de lei şi cheltuieli cu doar 1.600 de lei mai puţin. Are, în schimb, datorii totale de 42 de milioane de lei. (realitatea.net) … şi nu vrem să pricepem de unde vin găurile în economia ţării.

Traian Băsescu: Aurul de la Roşia Montană va merge în rezervele BNR. Proiectul trebuie făcut!
Preşedintele a pledat pentru realizarea proiectului de la Roşia Montană şi a spus că vrea ca România să ajungă la o rezervă de 200 de tone de aur în următorii ani.

“Să mergem puţin în istoria declaraţiilor legat de Roşia Montană. Am spus-o şi pe când eram în opoziţie. Acum îl susţin mai mult ca oricând. Şi nu din motive sentimentale. Dacă vă uitaţi ce s-a întâmplat în ultimii cinci ani, preţul a crescut de la 620 de dolari uncia, iar azi este 1890 de dolari uncia. Am văzut după ce am dat acest răspuns la Sulina, pe forumuri a fost o controversă puternică, unii pe abordarea ecologistă nu. Sunt oameni cu puncte de vedere diferită legată de acest proiect. Unii de dragul ecologiei, alţii că vom pune banii la buget pentru şomaj. Noi avem nevoie de acest aur pentru a-l duce în rezerva BNR. Incertitudinea viitorului obligă orice stat să-şi conserve. Avem 103 tone. Din exploatare ar trebui să ne ridicăm rezerva la cel puţin 200 de tone în următorii ani”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la TVR.

Imagini Roşia Montană:

[oqeygallery id=1]

(Sursa imagini: pbase.com/lorin)

Pentru ce să distrugă acest tezaur?

Ce va rămâne după ce vor extrage aurul? Praf şi pulbere, zeci de hectare de teren afectate de substanţe nocive şi otrăvitoare. Un loc în care viaţă nu va mai fi!

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *