TOŢI LA GRĂDINIŢĂ, TOŢI ÎN CLASA I

În ţăriţoara noastră lucrurile încep să se direcţioneze spre un făgaş bun. Investiţia în copii României reprezintă până la urmă învestiţia în dezvoltarea ţării, pe viitor.

România este ţara cu cei mai mulţi analfabeţi din Europa de Est.

Mă bucur să aflu că programul TOTI LA GRADINITA, TOTI IN CLASA I, are un real succes. Deasemenea m-aş bucura să aflu, peste 20 de ani că în România s-au redresat lucrurile şi că nu mai avem 6% dintre români care nu ştiu carte, faţă de 2% în Bulgaria şi 1% în Ungaria. Statisticile europene dezvăluie de asemenea faptul că 40% dintre români citesc prost sau nu ştiu să citească.

Toţi la grădiniţă, toţi în clasa I este un proiect finanţat de către Uniunea Europeană Obiectivul general al proiectului este prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii în rândul copiilor cu vârste între 5-8 ani din 420 de comunităţi dezavantajate, cu pondere ridicată de romi, cu precădere în localităţile rurale şi urbane mici, din România, prin implementarea de alternative educaţionale pentru preşcolari şi părinţii acestora.

Ministerul Educaţiei a găzduit joi, 13.10.2011, conferinţa finală a proiectului Toţi la grădiniţă, toţi în clasa I.  Secretarul de Stat în Ministerul Educaţiei, doamna Oana Badea, a declarat: „Proiectul a dovedit un lucru simplu: banii europeni trebuie să producă efecte asupra beneficiarilor direcţi, copii, părinţi, cadre didactice Legea Educaţiei Naţionale aduce, în acest context, propriile soluţii prin introducerea clasei pregătitoare.  Aceasta rezolvă problema pe care grădiniţele estivale au preluat-o cu succes în cadrul acestui proiect, aceea a egalizării startului în clasa I. Ministerul Educaţiei ştie că instituirea clasei pregătitoare este premisa unui start egal  pentru toţi copii din România, indiferent că aparţin, sau nu, unui grup defavorizat. Din 2012, copiii de 6 ani vor beneficia de introducerea acestei măsuri”.

Proiectul strategic Toţi la grădiniţă, toţi în clasa I a avut un buget de 18.500.000 lei, fonduri structurale.

VEŞTI BUNE
În urma activităţilor proiectului, peste 8.400 de copii din mediul rural, cu risc de părăsire timpurie a şcolii, au participat, în vara anului 2010, la activităţile celor 423 grădiniţe de vară. În anul şcolar 2010-2011, aproximativ 6.400 de copii dintre toţi cei care au urmat grădiniţa de vară au participat, pe perioada clasei I, în programul ,,Şcoala după şcoală”. O componentă importantă a proiectului a reprezentat-o şi implicarea părinţilor în educaţia copiilor. Astfel, peste 10.000 de părinţi sau tutori au beneficiat de informare şi consiliere, din care 5.000 au fost implicaţi în programul „Şcoala părinţilor”.

Informaţii suplimentare privind acest proiect se pot obţine de la Ministerul Educaţiei, Cercetarii şi Tineretului – Direcţia Generală Învăţământ în Limbile Minorităţilor şi Relaţia cu Parlamentul. Persoana de contact: Conf.univ. dr. Gheorge Sarau  –  Manager de proiect. Telefon: 021 405 62 38; 021 405 62 00 int. 1116; E-mail: sarau_2006[at]yahoo.com. Află mai multe detalii aici .

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *