Cititul la copii mici

Mulţi copii habar nu au ce înseamnă să citească o carte.

Demult, cartea era principala sursă de informare, de educare, un reper pentru copii în a-şi alege eroii, zânele, prinţesele etc. astazi este depaşită de tehnologie: televizor, Playstation, Wii, Xbox, PSP, DVD, calculator, internet cu tot ce implică el…

Explicaţia ar fi că aceste dispozitive nu cer efort mental, este captivantă şi distractivă. Cititul devine demodat şi este practicat de tot mai puţini copii.
Eu îmi doresc cu totul altceva pentru copilul meu.

De la adevărul shop am cumpărat câteva cărţi cu poveşti ilustrate din colecţia Disney: Pisicile Aristocrate, Pinochio, Regele Leu, Povestea jucăriilor şi Dumbo aş fi vrut şi Tinker Bell, Ratatouille şi Nemo dar nu le-am mai găsit.

Normal că am primit reproşuri: “e prea micuţă pentru aşa ceva”; “nu va înţelege”; “Le va rupe” etc. Într-adevăr e mică, are doar 1 an şi 6 luni, îi arăt imaginile din carte şi-i spun ce reprezintă. Normal că nu are răbdare să-i citesc, abia apuc să citesc câteva cuvinte de pe fiecare pagină pentru că, grabită, dă paginile mai departe. Dar e bine! Acesta este începutul. Este aşa de simpatică, când vede litere spune: A, I, Bi :=))

Oare, dacă de mică nu creşte “pipăind cărţile”, dacă nu i se citeşte, dacă nu i se transmite dragoste pentru cărţi… greu va ajunge să le îndrăgească şi să devină parte din activităţile zilnice.

Încerc să o iniţiez şi să aduc această activitate zilnic în “meniul” fetiţei mele şi-mi doresc ca ea să se familiarizeze treptat … iar când va putea să citească să o facă cu plăcere.

Căutasem mai multe informații despre cărţile 3D, sunt interesante,  nu cer efort intelectual, doar dezvoltă imaginea vizuală a copilului. Bila neagră o obţine pentru că duce la o slabă dezvoltare a capacităţii de gândire. Desigur, acestea sunt recomandate copiilor cu vârste între 5-6 ani.  La noi nu e cazul :)

Am vazut cărţi 3D şi de poveşti şi cu animale. Vreau să iau şi eu câteva. Aţi folosit? Cum reacţionează copii la ele? Dacă nouă ni se par fascinate… cu siguranţă şi lor!

 Update: avem o categorie nouă Cărţile noastre pentru copii, în care încerc, în limita timpului, să pozez cărţile care apar în biblioteca noastră şi să vi le arăt şi vouă, poate vă inspiră.

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

2 thoughts on “Cititul la copii mici

  1. ”se pare că acestea nu cer efort intelectual, doar dezvoltă imaginea vizuală a copilului iar bila negră o obţine pentru că duce la o slabă dezvoltare a capacităţii de gândire.”…acestea…obtine, duce…unde e acordul subiectului cu predicatul??!! Si vorbesti despre carti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *