De ce am ales sa alaptez 6 luni exclusiv si cum am inceput diversificarea la 6 luni

Am ales sa urmez doar sfaturile Organizatiei Mondiale a Sanatatii pe scurt OMS, deoarece erau in concordanta cu dorinta mea de oferi ceea ce este mai bun pentru copilul meu – de a-l alapta. Gasiti şi aici sfaturile care m-au convins: Broşură: Totul despre alăptare – sfaturile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Am alaptat exclusiv pana la 6 luni, asta inseamna ca micuta mea nu a primit nimic altceva decat lapte de mama, nici apa, nici ceai ; de la 6 luni am inceput “diversificarea”, acuma vreau sa iau diversificarea mai in serios.

diversificarea înseamnă introducerea alimentelor solide (altceva înafara laptelui) în alimentatia bebeluşului
Am inceput diversficarea la 6luni cu 1. cereale pentru sugari Nestlle (5ml lapte de mama amestecat cu un varf de lingurita orez)

2. suc de mar (in prima zi i-am dat 2 linguriţe, a doua zi, 3 linguriţe şi tot aşa până am ajuns la 30 ml).

3. compot de mere şi pere (le-am făcut în casă – am pus la fiert mărul tăiat şi curaţat în apă cât să-l acopere şi l-am fiert câteva min, până s-a înmuiat, apoi l-am mixat cu mixerul; la fel am procedat şi cu para). Pară mi-a spus pediatrul să nu-i mai dau pentru că provoacă crampe, aşa că am încetat să-i mai dau.

4. am continuat cu suc de piersică (30 ml) la început l-a făcut ca la pasul 3. apoi proaspăt în aparatul de făcut suc.

5. i-am dat banana  după ce am ţinut-o la abur de s-a înmuiat si am mixat-o apoi ( micuţa s-a constipat foarte tare de la ea si n-o sa-i mai dau pană la 1 an).

6. Am trecut la supe. Am început cu supa de: morcov, pătrunjel, cartof şi o picătură de ulei. Le-am fiert şi le-am mixat apoi. Am adăugat din zeama în care au fiert legumele pentru a-l subţia.

după o săptămâna am adăugat piept de pui

-la 7 luni am adăugat şi brocoli în supă; am pus şi 3-4 boabe de mazăre şi pediatrul mi-a spus să nu+i mai pun mazăre pentru că balonează…

-mar cu biscuite to la 7luni (biscuiţi am evitat să-i dau până acuma din cauza glutenului care este interzis până la 6 luni) şi apoi am tot căutat biscuiţi fără zahăr şi am gasit şi în supermarket la raionul pentru dietetici, şi am luat Leibniz.

8. apoi galbenuş de ou (oul fiert 10-15 min) iar gălbenuşul l-am pasat şi am adăugat cartof fiert, aceaşi dimensiune cu gălbenuşul, l-a început i-am dat un sfert din galbenuş, poi jumatate. Pentru a fi mai subţire l-am subţiat cu lapte (lapte praf Nan). Pe la 8 luni i-am dat aproape 3sferturi din gălbenuş.

8. castane fierte cu cartofi fierţi – castanele le-am curăţat de coajă şi l-am fiert împreună cu cartoful. Le-am pasat şi subţiat cu lapte (lapte praf Nan).

9. suc de struguri făcut în aparatul de suc.

10. dovleac galben. L-am fiert, iar miezul l-am mixat şi l-am subţiat cu lapte Nan.

11. am cumpărat borcănaş cu cereale si fructe de la Humana, la început i-am dat 2-3 linguriţe subţiate cu apă fiartă şi răcită.

12. branzică de casă facuta de mine (într-un bidon de 0.5l am lăsat la cald, lângă colorifer lapte proaspăt, după 1zi şi jumătate s-a făcut zer şi l-am lasat la strecurat într-o strecurătoare).  I-am dat brânzica obţinută amestecată cu miez de piersică, mixată.

13. ficat i-am dat dabea acuma la 8 luni (ficat proaspăt, l-am fiert împreună cu un cartof mic). Le-am mixat şi l-am subţiat cu apă fiartă şi răcită. Pentru prima dată i-am dat 2 linguriţe, a doua zi 4 linguriţe.

Urmează să-i dau peşte şi alte alimente permise care încă nu le-am încercat cum ar fi: asparagus, conopidă, vinete,ceapă, ardei, praz, ciuperci, păstârnac, fasole verde, carne de vaca, caşcaval etc.). Ce experienţe aţi avut cu aceste alimente?

Micuţa mea mănţnca puţin din diversificare 4-5 linguriţe… dr. pediatru mi-a recomandat să nu-i mai dau să sugă de după-amează, doar dimineaţa şi seara. Dar, nu o să-l ascult deoarece nu vreau să-mi scadă lactaţia pt. că doresc să o alăptez la cerere până la 1-2 ani…

filmuleţe cu bebeluşa mea pe youtube: http://www.youtube.com/user/buzBeatrice?feature=mhum

 

UPDATE: după 2 ani şi 4 luni

Peste câteva zile, fetiţa împlineşte 2 ani şi 4 luni. Şi încă o alăptez! Dinainte ca să nasc mi-am propus să alaptez 6 luni exclusiv şi să o alăptez până la 1 an şi câteva luni. Au trecut 1 an, 1 an şi 6 luni şi eu tot o alăptam. Era hrana ei 100% sănătoasă şi liniştea ei sufletească, acolo se simţea în siguranţă şi protejată de braţele mele care o sprijineau. S-a apropiat de 2 ani şi venea să pun la sân când îi era foame, sete, se plictisea sau pur şi simplu vroia să stea acolo. Rareori o refuzam. Nu am sânii foarte mari şi nu mai aveam chiar aşa de mult lapte, dar puţinul care-l aveam il serveam, spre fericirea ei. Avea 2 ani fără câteva luni când m-am hotărât să o înţarc. Şi am început să-i refuz dorinţa ei de a sta la sân. distrigându-i atenţia cu altceva. Reuşisem să o mai alăptez doar seara la culcare şi noaptea dacă se trezea. Până când, într-o zi a luat de undeva o enterocolită şi a trebuit să-i ţin o dietă strictă pentru că avea diaree. Dr. mi-a spus că dacă mai am lapte în sâni să continui să-i dau pentru că cel de la sân este steril, în schimb interdicţie la toate lactatele de pe piaţă. Atât de bine i-a prins faptul că am putut să o alăptez. Atât de fericită am fost şi eu! Pentru că dabea-dabea mânca. Am luat-o de la capăt, să o pun la sn de câte ori dorea. Şi se întâmpla de 3-4 ori pe zi :) A trecut şi aniversarea de 2 ani, iar micuţa care tot creştea, trebuia să treacă peste acest hop, aşa că am început să-i distrag din nou atenţia când dorea “ţiţi” şi să primească doar seară. Am început să-mi pun pe sâni câte un prosop ud cu apă rece, sperând că laptele se va opri. Văzând că lactaţia nu mi se oprea şi fetiţa trecea de 2 ani şi 4 luni m-am hotărât să merg la medicul ginecolog să-mi prescrie tablete de oprire a lactaţiei.

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

2 thoughts on “De ce am ales sa alaptez 6 luni exclusiv si cum am inceput diversificarea la 6 luni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *