Educaţie cu nuiaua (2)

Luând în considerare comentariile postului Educație cu nuiaua simt nevoia de a reflecta și mai mult la acest mod de disciplinare a copilului mic. În interiorul meu simt o revoltă și o durere profundă, numai când mă gândesc că unii părinți  se simt îndreptățiți să-și educe / disciplineze copilul folosind nuiaua pentru simplul motiv că acesta este cuvântul / sfatul lui Dumnezeu, din biblie.

Acestea sunt pasajele din Biblie care fac referire la disciplinarea copilului:

 • Proverbe 29:17 “Pedepseşte-ţi fiul, şi el îţi va da odihnă, şi îţi va aduce desfătare sufletului”
 • Proverbe 29:15 “Nuiaua şi certarea dau înţelepciunea, dar copilul lăsat de capul lui face ruşine mamei sale”
 • Proverbe 10:1 “Pildele lui Solomon. Un fiu înţelept este bucuria tatălui, dar un fiu nebun este mâhnirea mamei sale”
 • Proverbe 13:24 “Cine cruţă nuiaua, urăşte pe fiul său, dar cine-l iubeşte, îl pedepseşte îndată”
 • Proverbe 19:18 “Pedepseşte-ţi fiul, căci tot mai este nădejde, dar nu dori să-l omori”
 • Proverbe 23:13 “Nu cruţa copilul de mustrare, căci dacă-l vei lovi cu nuiaua, nu va muri”
 • Proverbe 23:14 “Lovindu-l cu nuiaua, îi scoţi sufletul din locuinţa morţilor”
 • Proverbe 22:6 “Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea”
Nicăieri in biblie nu scrie ca aceste metode le poți folosi în disciplinarea COPILULUI MIC!!! Lovind cu nuiaua un copil mic este o cruzime! Si nu pot să cred, nu vreau să cred și nu vreau sa accept a crede că în acest fel își dorește Dumnezeu de la mine să-mi disciplinez copilul. Pentru că Dumnezeu este iubire! Iar acești termeni se contrazic într-un mod prea evident. Mai mult, ma gandesc ca aceste versete au un inteles figurat.
Cei care va disciplinați copilul folosind nuiaua, oare filtrați prin mintea voastră versetele din Biblie? Sau le aplicați așa … mot-a-mot, cu ochelari de cal? Pentru că, pur și simplu, oricât aș încerca, nu pot să vă înțeleg atitudinea.
Nu spun că trebuie să ne scutim copiii de a fi pedepsiți, ar fi o nelegiuire din partea mea. Copiii trebuie disciplinați, dar cu cap, după felul fiecărui copil de a fi și conform cu vârsta pe care  o are. Are 1 an, are 8 luni de zile și nu îți dă pace? documentează-te, citește, cumpără-ți cărți sau caută pe internet metode de educare a copilului mic. Filtrează informațiile pe care le gasești prin filtrul gândirii tale, pe urmă aplică-le în funcție de felul copilului pe care-l ai acasă, pentru că tu l-ai crescut și tu îl crești, tu îl cunoști cel mai bine, îi cunoști limitele și maximile  (chiar dacă mereu te surprinde). Nu scoate repede nuiaua din colț aplicându-i lovituri după nu știu ce rețete auzite de pe la alții care îți spun că și ei folosesc o nuia și-s tare mulțumiți de rezultate.
Doar au un copil liniștit! Da!!! O fi liniștit în preajma ta, pentru că i-ai semănat frica în suflețel. Dar în altă parte, de exemplu la grădiniță, știi ce face? Ce i-ai răspunde unei doamne educatoare, care ne-a scris:
“In alta ordine de idei, locuiesc in Canada si sunt educatoare. Am auzit de un copil de 4 ani care merge la gradinita unde lucrez ca da in bunica-sa si i-a lasat urme, vanatai pe maini. Mama copilului cand avea 5 ani se tavalea pe jos in magazin, iar pe la 8 ani o batea pe maica-sa, aceasi persoana care acum este lovita de un pusti de 4 ani. De asta ce mai ziceti? Si unde mai pui ca este foarte rautacios, nu se joaca frumos cu nimeni si nu asculta deloc, nici de vorba buna. Concluzia este in felul urmator: Daca nu stii sa-ti tii in frau copiii vor deveni niste razgaiati si niste obraznici care nu vor avea respect nici pentru parinte, nici pentru vreun alt adult. Vorbesc din experienta. Sunt copii la gradinita unde lucrez, care ma scuipa, scot limba si ma jignesc spunandu-mi “stupid teacher”, pe sefa mea a facut-o un mucos de 3 ani “stinky teacher” (imputita). Si nu avem voie sa le facem nimic. Culmea e ca nici parintii nu iau nicio masura in acest sens. Voi cum ati proceda cu astfel de copii care nu stiu ce inseamna respectul fata de un adult? Astept raspuns.”
Ce-i veți răspunde? Că educatoarea este de vină pentru că nu știe cum să-i potolească? Pentru că nu aduce de acasa o nuia? cu care să-i disciplineze? Așa cum faci tu acasă? Asta nu este posibil! Mulțumesc lui Dumnezeu că măcar la grădiniță, legea îi apără pe micuți, și astfel sunt scutiți de alte nuiele și umilințe.

Cu riscul de a mă repeta… atunci, doamna respectiva, cum să-i disciplineze?

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

2 thoughts on “Educaţie cu nuiaua (2)

 1. Sa-ti raspund la intrebare, e strict parerea mea personala. Un copil care bate, scuipa, vorbeste urat cere atentie din partea parintilor, folosindu-se de acest comportament! El duce lipsa de iubire ( probabil este pupat in somn!). Parintii, fie nu au timp de el, fie nu au rabdare cu el. Un copil poate sa adopte comportamente invatate, deci ce vede acasa sa faca si in colectivitate. Sau, ultima varianta, copiii isi testeaza parintii ( cred ca toti copiii trec prin etapa asta, e un episod ce dureaza putin si se poate repeta la intervale de timp ), verifica cat dureaza iubirea parintilor, daca sunt iubiti neconditionat. Ce trebuie sa faca parintii sau formatorii cu acesti copii? Sa-i iubesca mult, foarte mult, sa-i inteleaga, sa aiba multa rabdare cu ei. Educatia nu se face cu nuiaua, ci cu iubire si rabdare!!!
  Ca sa ma leg putin si de biblie…hmm, prefer sa nu comentez prea mult, spun doar ca biblia e scrisa de oameni pentru oameni si avem dovada scrisa! D-zeu iubeste oamenii si intoarce obrazul, nu foloseste nuiaua sa-i pedepseasca!! Cum am spus mai sus, e strict parerea mea, nu intru cu nimeni in polemici religioase.

 2. Roxana, iti multumesc frumos pentru ca ne-ai facut cun0scuta parerea ta… Imi place foarte mult cum gandesti. Ai subliniat totul atat de frumos … acesti copiii trebuie iubiti, iubiti mult si neconditionat. Totii copiii trebuie iubiti, in acest fel vor deveni oameni cu un interior frumos, oameni capabili sa iubeasca la randul lor.

  Legat de biblie, sa nu uitam ca a fost scrisa acuma 2000 de ani, si nu stiu de ce am impresia ca in acele vremuri nu se bateau copiii la propriu cu nuiaua. Poate gasesc pe undeva o istorie a educatiei, cum a inceput si cum se facea…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *