Învăţăm culorile

Încă de când era Beatrice mică-mică îi numeam culorile. Când eram afară îi repetam mereu că iarba e verde, cerul abastru, căruciorul roşu etc. Când o îmbrăcam la fel, body e roz / alb, albastru, mov, etc. Când se apropia de 1 an ştia să le diferenţieze (de ex. o întrebam care este culoarea verde şi îmi arăta cu degetul). Acuma la 2 ani încercăm să le numim, ştie să spună alb când vede culoarea alb, roz, mov şi gri + ceva tentative de a pronunţa verde şi negru. Pe celelalte doar le arată cu degetul deşi le cunoaşte. Toate la timpul lor.

Acuma ne jucăm un joc pentru copii în care trebuie să îndice culorile.

Iar melodia care ne place foarte mult este aceasta : Culorile se ceartă

 

 Întreaga literatură de specialitate subliniază în mod surprinzător cât de târziu apare abilitatea de a identifica corect culoarea la copii, aproximativ în jurul vârstei de 4-7 ani. Iar conceptul de culoare poate fi învăţat dor prin abordări explicite, uneori fiind nevoie chiar de sute de repeţiţii până când acesta este înţeles și învăţat.
Dificultatea cu care copii învaţă culorile este chiar şocantă dacă ne gândim că această abilitate de a diferenţia culorile primare apare în jurul vârstei de 4 luni este atât de dificil de învăţat şi îi va lua copilului ani buni în comparaţie cu uşurinţa cu care aceştia învaţă obiecte, animale, etc de cele mai multe ori fiind nevoie pentru a le învăţa pe acestea doar de o singura expunere.

De ce e atât de greu pentru copii să înveţe culorile? 
Pentru că le lipseşte semnificaţia funcţională. Culoarea e o proprietate abstractă a unui obiect, înţelegând prin aceasta că e un atribut perceptiv care poate fi “extras” dintr-un obiect, căruia îi lipseşte semnificaţia funcţională care este evidentă la obiecte. Se presupune că copii vor învăţa prima dată obiectele care au o relevanță funcţională în comparaţie cu forma sau culoarea care nu oferă în mod evident o informaţie legată de funcţionalitatea acelui obiect.


Etapele în care copii invață culorile
Pentru a învața și identifica culorile sunt câteva sarcini pe care copilul trebuie să știe să le facă:

  1. să identifice culorile;
  2. să identifice numele culorilor;
  3. să formeze perechi de culori după nume;
  4. să recunoască culorile dintr-o imagine;
  5. să grupeze culorile similare.

Copii învată culorile în trei etape care ar fi bine sa fie parcurse in aceasta secventa… articol complet aici: Despre învăţarea culorilor.

 

 

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

One thought on “Învăţăm culorile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *