oprirea lactaţiei după 2 ani şi 4 luni de alăptat la sân

Avertismet! Un post foarte personal, scris  cu toată sinceritatea pentru alte mămici care se află în situaţia mea.

Peste câteva zile, fetiţa împlineşte 2 ani şi 4 luni. Şi încă o alăptez!

Dinainte ca să nasc mi-am propus să alaptez 6 luni exclusiv şi să o alăptez până la 1 an şi câteva luni. Au trecut 1 an, 1 an şi 6 luni şi eu tot o alăptam. Era hrana ei 100% sănătoasă şi liniştea ei sufletească, acolo se simţea în siguranţă şi protejată de braţele mele care o sprijineau. S-a apropiat de 2 ani şi venea să o pun la sân când îi era foame, sete, se plictisea sau pur şi simplu vroia să stea acolo. Rareori o refuzam. Nu am sânii foarte mari şi nu mai aveam chiar aşa de mult lapte, dar puţinul care-l aveam il serveam, spre fericirea ei. Avea 2 ani fără câteva luni când m-am hotărât să o înţarc. Şi am început să-i refuz dorinţa ei de a sta la sân. distrigându-i atenţia cu altceva. Reuşisem să o mai alăptez doar seara la culcare şi noaptea dacă se trezea. Până când, într-o zi a a făcot o enterocolită (banuiesc că de la laptele de vacă) şi a trebuit să-i ţin o dietă strictă pentru că avea diaree. Dr. mi-a spus că dacă mai am lapte în sâni să continui să-i dau pentru că cel de la sân este steril, în schimb interdicţie la toate lactatele de pe piaţă. Atât de bine i-a prins faptul că am putut să o alăptez. Atât de fericită am fost şi eu! Pentru că dabea-dabea mânca. Am luat-o de la capăt, să o pun la sn de câte ori dorea. Şi se întâmpla de 3-4 ori pe zi :) A trecut şi aniversarea de 2 ani, iar micuţa care tot creştea, trebuia să treacă peste acest hop, aşa că am început să-i distrag din nou atenţia când dorea “ţiţi” şi să primească doar seară. Am început să-mi pun pe sâni câte un prosop ud cu apă rece, sperând că laptele se va opri. Văzând că lactaţia nu mi se oprea şi fetiţa trecea de 2 ani şi 4 luni m-am hotărât să merg la medicul ginecolog să-mi prescrie tablete de oprire a lactaţiei.

6 luni de zile am alăptat-o exclusiv!

Credeam că lactaţia se va opri de la sine dar nu s-a întâmplat aşa. Aşadar, am apelat la ultima metodă, la tablete Brocriptin, prescrise de medicul ginecolog.

Am citit pe internet tot felul de istorisiri cu efectele adverse pe care le au aceste tablete, aseară am simţit şi eu ameţeli şi o stare de vomă. Dar sper să treacă şi să depăşim această situaţie. Fetiţa a reacţionat neaşteptat de urât. Deşi de multe luni i-am tot eliminat statul la sân, o mai lăsam doar seara, şi foarte rar la amiază. Desigur pe post de alint şi somnifer. Ea s-a ataşat foarte mult de sân şi dacă ar fi după ea cred că aş fi ajuns să o alăptez chiar şi la 3-4 poate chiar 5 ani :)
Sper ca aceste tablete să-mi oprească lactaţia. Nu înţeleg de ce încep sânii să se umfle, sper să nu apară şi noduli şi să o iau de la capăt; nu aceasta ar trebui să fie rolul pastilelor? ca sâni să nu se umfle şi să nu apară noduli şi desigur să oprească, treptat, lactaţia?

Update: Au  trecut trei zile de când iau tabletele, după a doua tabletă am vomitat tot ce am mâncat dimineaţa. Stări de ameţeală şi vomă s-au menţinut zilnic. De mâncat am putut mânca doar uscături. În toate aceste zile mi-am ţinut pe sâni frunze de varză şi gheaţă înfăşurată într-un săculeţ din material. Am evitat să-mi storc sâni ca să nu mai declanşez lactaţia.

Mă simt mult mai bine, cred că se apropie momentul de trecere peste acest hop. Fetiţa a fost foarte receptivă şi încă o dată a dat dovada de înţelegere. Dacă în prima seară a făcut crize de neimaginat, următoarele seri a pus frumuşel capul pe pieptul meu şi a adormit aşa. Îi arătam că ţiţi are varză :))) şi nu i-a mai trebuit.

Sunt bucuroasă că a început să mănânce lapte, până acuma nu i-a trebuit niciun fel de lapte. Mânca lapte praf doar când il preparam cu cereale nestle. Bănuiesc că văcuţa fulga (din reclamă şi desenul de pe cutia de lapte) a avut un rol însemnat.

Am fost judecată şi râsă pe la spate pentru că mi-am alăptat fetiţa atât de mult timp. Dar eu sunt fericită pentru că am putut face asta. De la bun început am insistat să o alăptez exclusiv 6 luni de zile, apoi mi-am dorit să o alăptez până la 1 an si 3luni; pe urmă am prelungit până la 2 ani. Iar acuma la 2 ani şi 4 luni se pare că reuşesc să o înţarc. Au fost momente pline de duioşie atât pentru mine cât şi pentru ea – care era atât de fericită de fiecare dată când venea momentul lui “nani-nani” şi “nani-do-do”.

Update 2: acuma după 7 zile, sânii parcă încep să devină la normal şi noduli să se retragă. De 2 zile nu am luat tablete, azi am luat una (după recomandarea medicului, care a spus să le iau după acele 6 zile, din când în când).

Modul de administrare al tabletelor Brocriptin recomandat de medicul ginecolog (pentru cazul meu):

– primele 3 zile câte o tabletă (dimineaţa şi seara);

– alte 3 zile câte o jumătate de tabletă (dimineaţa şi seara);

– după aceste zile, se ia câte o tabletă din când în când (1 la 2 zile) pentru ca lactaţia să se oprească cât mai lent.

Update 3: Gata! După 11 tablete mi s-a oprit laptele. 2 ani şi 4 luni de alăptat! Sunt atât de fericită că am reuşit să-i ofer ce e mai bun: laptele de mamă! Acuma mă simt… singură; eu aş fi alăptat-o în continuare dacă ar fi vrut doar noaptea, dar pentru ea devenise un fel de dependenţă: pentru orice se refugia la sân: că îi era foame, că îi era sete, că se plictisea sau îi era somn… venea să o pun la sân. Fetiţa este inteligentă şi a înţeles că “late nu mai este”, asta după o noapte în care nicicum nu a vrut să accepte că nu mai primeşte ţiţi. Următoarele seri a priceput şi a adormit cu capul pe umerii mei sau cu capul sprijinit de sâni.

Îmi pare foarte rău că nu am priceperea de a scrie “sentimental” şi scrisul meu este unul direct, scurt şi la obiect. Dar îmi este greu, pentru că nu găsesc cuvintele potrivite care să descrie starea de beatitudine care ne-a dat-o alăptatul, sunt clipe greu de aşternut la tastatură, trebuie ca să treci prin ele ca să le înţelegi. Şi au trecut 2 ani şi 4 luni, timp în care mi-am ţinut copilul la sân, pentru că-l iubesc şi am dorit din tot dinadinsul să-i ofer ceva care 100% este sănătos: laptele de mamă – care nu are substitut.

Aş vrea să demontez un mit: acela că sânii ţi se vor lăsa, schimba etc. după ce alăptezi. Eu mi-am revenit la formele iniţiale de dinaintea naşterii iar sânii nu mi s-au lăsat.

2009

 

2012

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

22 thoughts on “oprirea lactaţiei după 2 ani şi 4 luni de alăptat la sân

 1. Mie mi-a fost frica de efectele adverse si am indurat eroic durerea si umflarea, cam vreo 3 zile. Am pus comprese reci si am asteptat. Intarcatul nu e usor nici pentru mama nici pentru copilas :( Pe baietel l-am intarcat la 1 an si 2 luni ( cam devreme dupa parerea mea) pentru ca voiam al doilea copilas si el se trezea noaptea din 2 in 2 ore sa manance si eram tare obosita. Abia dupa intarcare am reusit sa dormim o noapte intreaga. Nu a ripostat foarte tare, cred ca vreo 2 nopti s-a mai trezit si a mai plans apoi gata a uitat, insa ca forma de protest, aproape un an nu a mai baut lapte deloc, de niciun fel.

  1. acuma 4 luni nu am reuşit să îndur :( şi m-am speriat când m-am văzut cu sânii angorjaţi, mi-a trecut dabea după ce am pus-o din nou la sân (spre fericirea ei), apoi a luat săraca o enterocolită şi a avut diaree si numai bine i-a priit laptele meu ca a avut interdictie la orice la orice fel de lactat şi a trebuit să o ţin pe dietă. Pe urmă am zis să încep înţărcarea treptat, şi i-am eliminat şi masa de amează, urmând doar noaptea să-i dau. Dar lactaţia nu a scăzut şi aşa am ajuns să apelez la medicament. Şi eu sunt un pic speriată, dar nici nu vreau să mă prindă 3 ani că o alăptez, şi asta e un hop peste care trebuie să trecem. Acuma stau cu comprese cu gheaţă că tot mi s-au umflat :(

   1. Nu stiu cum ar trebui sa se comporte daca iei pastilute :( Nu trebuie sa fii speriata, e un pas firesc, fetita a crescut. Ai incredere in tine si incearca sa iti muti gandul catre altceva.

 2. Daca sanii inca sunt tari si durerosi pune in sutien frunze de varza(reci-de la frigider).
  Poti folosi o pompa de mana insa nu pompezi tot laptele doar foarte putin pentru a te elibera de excesul de lapte(sanii se umfla pentru ca inca mai e lapte si medicamentul probabil ca nu face fata sau nu se potriveste organismului tau).De asemenea dusul cald are acelasi efect de calmare,nu opreste lactatia ci doar elibereaza foarte putin din exces.
  Se nu te strangi cu nimic;s-ar putea ca prin aceasta metoda sa se formeze nodulii!Numai bine si sa treceti cu bine peste hop!

  1. Îţi mulţumesc pentru sfaturi. Chiar am facut un update la post.

   În aceste momente nu pot suporta sutienul, dar într-un maieu mai mulat, ţin frunze de varză (o idee bună să le ţin la frigider -asa am sa fac) iar peste frunze îmi pun gheaţă în locurile unde e foarte tare sânul. Evit să-l storc pentru că îmi e teamă ca lactaţia să nu ţâşnească :)
   Totul e mult mai bine, au trecut dabea 3 zile. Sunt fericită pentru fetiţa a dat dovadă de înţelegere şi se pare că începe să accepte faptul că ţiţi nu mai este pentru ea :)

 3. Nu stiu cum pui gheata dar ca sa fie mai usor poti pune gheata zdrobita intr-o punga si se muleaza mai bine pe locul dorit!Numai bine !

 4. Ce bine ca ai putut -o alapta asa de mult!
  Si ursuletul nostru cel mic are 2 ani si 2 luni si tot alaptat este :)))….si daca ar fi dupa el….cred ca incepe gradinita si nu renunta la “tzatza” lui :)))

  Eu am inceput serviciul si lucrez in ture de noapte….al meu suge de 10-15 ori ziua si noaptea se trezeste din doua in doua ore sa suga de cand s-a nascut. De fapt, in primul an se trezea din ora in ora.
  Asa ca, faptul ca nu voi fi acasa noaptea ma ingrozea…ce va face tati cu el…uite ca, nevazandu-ma….a plans, dar nu asa rau cum ma asteptam….a inteles ca mami e plecata si va veni….daca eram eu, sis nu ii dadeam sa suga…ar fi urlat ingrozitor.

  LA primul copil, mi-a scazut lactatia fara nici o pastila…..pur si simplu ma mulgem din ce in ce mai putin si in 2 saptamani nu am mai avut lapte. da, la primul copil m-am muls timp de 1 an de zile. EL a baut laptele din biberon…poate voi povesti pe blogul nostru despre asta :)

  1. Felicitări! E minunat că faci tot posibilul ca să-i alăptezi. Cât timp mai doreşti să-i mai dai?

   E interesat ca fetiţa mea a refuzat toate suzetele şi la fel şi biberoanele… nu ştiu de ce… în ce priveste sticluţele cu biberon, prefera să se chinuie să bea din căniţe.

   Daca nu mi se oprea lactaţia cred că ajungea în clasa I -a şi ea păpa ţiţi :)) noaptea îmi ridica maieul în sus şi se servea singură :) pe urmă dormea ca un îngeraş.

 5. Buna dragi mamici, va rog frumos sa imi spuneti si mie cum sami opresc laptele pt ca nu mai suport durerea si nam dormit de 2zile. Am lapte destul de mult dar nui merge bn fetitei mele nu imi ia in greutate deloc si am deci sai dau lapte praf. Prostia mea a fost ca nu iam mai dat sa suga deloc de cand iam dat biberonul si laptele imi tot urca, cu toate ca ac foamea nu mananc mai deloc, am incercat sami alin durerea cu comprese cu apa rece si cu masaj pt ca mi sau facut noduri. Va rog frumos spunetimi si mie ce pot face sa scap de durerea aceasta groaznica. Simt ca o iau razna de durere. Va multumesc frumos si astept raspunsul vostru

 6. Si cam in cat timp miar disparea aceasta durere groaznica. Sau cand imi dispare laptele pt ca astazi fac 3zile si simt ca laptele numi dispare deloc, cu toate ca aproape nam gustat mancare si nici nam baut lichide poate o cana de apa pe zi si un colt de paine.

 7. Nu stiu cand iti va disparea durerea. Ar fi bine sa vorbesti cu medicul tau pentru a preveni orice. Eu nu am mai avut lapte deloc dupa aproape 7 zile, dar am luat tablete Brocriptin de oprire a lactatiei. Imi pare rau ca trebuie sa iti spun asta, suna crud, dar mai trebuie sa suporti cateva zile.

 8. Waw cred ca am sa inebunesc, este dureros ca nici macar nu pot sami iau puisorul in brate, nu ma mai pot misca simt ca o iau razna. O sati urmez sftaul si am sa ma duc la medic sa vad ce spune. Iti multumesc frumos pt sfaturile tale

 9. Cu drag si multa putere sa treci peste. Toate am trecut prin acele crize de durere, offf, vor trece, dar numai dupa ce ai trecut de ea poti rasufla usurata si iti e simplu sa vorbesti. Sanatate multa!

 10. Doar o mama poate intelege si eu alapttez inca noaptea fetita mea care are 1 an si 10 luni,nu stiu cum o voi intarca de tot caci noaptea sta mai mult la san .va fi greu ma sperie gandul asta dar sunt f fericita cand o simt langa mine si ii pot oferi ceea ce isi doreste cel mai mult…laptele si toata dragostea mea .ma regasesc f mult in povestea ta .felicitari

 11. fetita mea are 1si 3 luni si acum am intarcato da imi pare rau cai prea repede ca acum incepe sai mai iasa dintisori si plange cate 1-2 ora, daca i dau din nou san pateste ceva copila va rog sami rasp……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *