Informatii importante pentru reţete pentru masina de facut paine

Citiţi aceste câteva prime pagini cu atenţie pentru că ele conţin informaţii importante pentru următoarele reţete.

Calitatea şi prospeţimea ingredientelor
folosite şi precizia de măsurare sunt esenţiale dacă vreţi să faceţi pâine cu succes. Mai jos sunt explicaţii privind numeroasele ingrediente folosite şi caracteristicile lor.

Făina: făina de grâu este clasificată conform cantităţii de tărâţe pe care o conţine şi conţinutului de cenuşă. (Conţinutul de cenuşă este conţinutul mineral care rămâne după incinerarea timp de 2 ore într-un cuptor la 900°C.) În Franţa şi Germania numărul tipului corespunde unei făini cu un conţinut mai înalt sau mai scăzut de tărâţe, fibre, vitamine, minerale şi elemente de urmărire. În Marea Britanie şi SUA este clasificată după rata extracţiei, adică cantitatea din grăunţe care este înlăturată în timpul măcinării.

Făină de copt moale albă: (rata extracţiei 75%)

Făină de copt dură albă: anume pentru producerea pâinii (de asemenea rata extracţiei 75%, dar făcută dintrun grâu cu conţinut mai înalt de proteine decât făina moale)

Făină intermediară (rata extracţiei 85%)

Făină integrală (rata extracţiei 100% – nimic nu este înlăturat în timpul măcinării) (Notă: făina de secară este clasificată în acelaşi mod.)

Folosirea unei cantităţi mari de făină cu un conţinut ridicat de tărâţe va da o pâine mai slab crescută. Cantitatea de apă necesară va varia şi ea în funcţie de tipul făinii. Urmăriţi consistenţa aluatului, care, când se formează o minge, trebuie să fie neted şi elastic şi nu trebuie să se lipească de vasul de copt.

Făina poate fi clasificată în două grupe: cele potrivite pentru pâine şi cele care nu sunt potrivite. Făina care este potrivită pentru pâine are un conţinut înalt de gluten, care ajută pâinea să crească. Acestea includ mai ales făina de grâu, făina de secară albă şi făina de kamut. Tipurile de făină care sunt mai puţin potrivite pentru pâine (secară, porumb, hrişcă, castane…) trebuie folosite cu alte tipuri de făină, în proporţii de 10 până la 50% în funcţie de făină (unele au un gust foarte puternic şi prin urmare ar trebui folosite cu moderaţie). Ce face o făină potrivită pentru pâine depinde în mare măsură de tipul şi locul de unde vine grâul. Acesta este secretul de fabricaţie al mărcii de făină!

În magazine puteţi găsi făinuri şi drojdii care sunt anume pentru pâine, de exemplu făina specială de pâine dură de la Francine. Francine îşi foloseşte marea experienţă în domeniul morăritului pentru a alege cu grijă cele mai bune varietăţi de grâu din Franţa potrivite pentru pâine. Gama Francine de făinuri de pâine garantează prin urmare o pâine bine crescută cu un gust delicios şi vă permite să schimbaţi pâinile după cum vă duce fantezia (făină specială de pâine de fermă, făină specială multicereale, făină de secară, etc.). Ei mai produc şi un soi de drojdie de brutărie special pentru pâine.

Drojdia de brutărie (saccharomyces cerevisiae): acesta este un produs viu, esenţial pentru producerea pâinii care îi dă volumul şi gustul pe care le ştiţi şi care vă plac! Drojdia de brutărie există în mai multe forme: proaspătă în cubuleţe, uscată şi activă pentru a fi rehidratată sau uscată şi instant. Drojdia este vândută în supermarketuri (la produse de patiserie sau produse proaspete), dar mai puteţi cumpăra drojdie proaspătă şi de la brutăria locală. În formă proaspătă sau uscată instant, drojdia ar trebui adăugată direct în vasul de copt al aparatului de pâine cu celelalte ingrediente. Amintiţi-vă să fărâmiţaţi drojdia proaspătă cu degetele pentru a o face să se dizolve mai uşor. Doar drojdia uscată activă (în granule mici) trebuie amestecată cu puţină apă călduţă înainte de folosire. Alegeţi o temperatură aproape de 37°C, dacă este mai scăzută nu va mai creşte aşa de bine, mai înaltă o va face să-şi piardă puterea de creştere. Respectaţi cantităţile precizate şi amintiţi-vă să multiplicaţi cantităţile dacă folosiţi drojdie proaspătă (vezi graficul cu echivalenţele de mai jos). Maia fermentată: puteţi folosi şi maia fermentată în loc de drojdie. Aceasta este o maia uscată naturală care se poate găsi în magazinele cu hrană sănătoasă. Ea dă pâinii un gus diferit şi creşte diferit. Proporţia de utilizare este de 2 linguri pentru 500 de grame de făină. Praf de copt: acesta trebuie folosit doar pentru coacerea plăjiturilor şi nu este potrivit pentru pâine. Capacitatea de creştere a făinii elimină necesitatea prafului de copt.

Echivalentele de cantitate/greutate între drojdia uscată şi drojdia proaspătă

Drojdie uscată (în lgt)      -1-  -1.5-  -2-  – 2.5-   -3-  -3.5-  – 4-  – 4.5- -5-

Drojdie proaspătă (în g)  -12-  -20-  -25-  -30-  -35-  -40-  -50-  -55  – 60-

Lichide: toate lichidele folosite trebuie să fie la temperatura camerei sau puţin mai călduţe (dar nu mai calde de 38°C), pentru a asigura reacţia corectă cu drojdia. Puteţi folosi apă, lapte sau sucuri de fructe sau de legume.

Sare: aceasta este esenţială pentru pâine. Ea îmbunătăţeşte gustul şi permite aluatului să crească. Ea trebuie măsurată cu grijă, pentru că prea puţină sare poate face aluatul să crească prea mult şi apoi să cadă la copt, în timp ce prea multă sare încetineşte procesul de fermentaţie. Folosiţi întotdeauna sare fină (sarea mare poate zgâria vasul de copt al maşinii) şi de preferat sare nerafinată. NB, sarea şi drojdia nu ar trebui să intre în contact înainte ca maşina să înceapă procesul de frământare.

Zahăr: acesta ajută şi el procesul de fermentaţie, hrăneşte drojdia şi face pâinii o coajă aurie. Ca în cazul sării, el trebuie măsurat precis. Puteţi folosi zahăr pudră, zahăr de trestie, zahăr brun, miere, melasă sau chiar sirop de arţar.

Alte ingrediente:

Grăsimi: grăsimile fac o pâine mai moale, mai gustoasă şi îi cresc timpul de depozitare. Se pot folosi toate felurile de grăsimi, cu toate că untul şi uleiul de măsline dau cel mai bun gust. Dacă folosiţi unt, tăiaţi-l în bucăţi mici pentru a-l amesteca mai uşor în ea.

Lapte şi produse lactate: folosirea laptelui sau a produselor lactate adaugă valoare nutritivă pâinii şi, desigur, îi modifică gustul şi textura. Ele mai sunt şi emulsifiante, care dau un aspect plăcut interiorului pâinii. Puteţi folosi produse proaspete sau să adăugaţi puţin lapte praf.

Ouăle: ele îmbogăţesc aluatul, îmbunătăţesc culoarea pâinii şi îi dau o textură mai moale. Ele sunt folosite pentru a face brioşele şi pâinea brioşă. Ele modifică gustul şi textura pâinii şi o ajută să crească.

Arome şi suplimente opţionale: condimente, seminţe, fructe, legume uscate sau proaspete, bucăţi de şuncă sau măsline se pot adăuga în pâine. În afară de condimentele măcinate, care se pot adăuga la început, cu făina, aceste ingrediente trebuie puse în vasul de copt când auziţi bipul, ca să nu se spargă în timpul procesului de frământare, ci să fie doar amestecate în aluat. Apoi, aceste ingrediente trebuie adăugate în cantităţi mici, altfel aluatul nu va creşte corect.

Maşina dvs. de pâine are grijă de toate etapele fabricării pâinii, de la creştere la coacere. Tot ce vă trebuie este s-o scoateţi afară să se răcească pe un grătar timp de o oră înainte s-o mâncaţi. Dacă sunteţi începători, vă sfătuim să încercaţi o reţetă simplă mai întâi, până ce o puteţi face perfect. Notaţi orice modificări pe care le faceţi reţetei iniţiale şi păstraţi notele pentru referinţe.

Vezi cum a iesit painea in aparatul Moulinex

Reteta de paine frantuzeasca in aparatul de facut paine

Vezi toate reţetele mele făcute în aparatul de paine Moulinex.

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

5 thoughts on “Informatii importante pentru reţete pentru masina de facut paine

  1. Din pacate drojdia uscata contine monostearat de sorbitan. Pana voi gasi gasi un produs fara acest aditiv considerat suspect, folosesc drojdie proaspata.

  2. @Gabi
    In oarecare masura este mai sfaramicioasa decat cea din comert dar are marele avantaj ca nu este toxica ca painea industriala burdusita de tot felul de aditivi care o fac foarte “comerciala” dar nesanatoasa mai ales pentru copii deoarece se consuma zilnic si nu din cand in cand.

  3. @Alecu, si eu folosesc tot drojdie proaspata, foarte multe paini a trebuit sa arunc pana am nimerit gramajul de drojdie pentru ca painea sa creasca perfect. La reteta de paine traditionala folosesc 9 grame de drojdie proaspata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *