Crezi în tine? Stima de sine

Am citit acum câteva minute un articol scris de Novacovici Pera despre încrederea şi stima de sine, mi-a plăcut foarte mult.

Am savurat fiecare propoziţie. Iată câteva idei extrase din articol:

SĂ CREZI CĂ POŢI este condiţia necesară deşi nu suficientă .

După ce eşti convins că poţi, întreabă-te „ Cum se realizează lucrurile extraordinare în viaţă? Ce au facut oamenii care în condiţii extrem de grele, pornind de la 0, avand foarte multe dezavantaje şi pe nimeni care să creadă în ei, ca să reuşească în ciuda tuturor condiţiilor vitrege?”

Prima oară s-au lovit de un val de descurajări şi dezaprobare. Majoritatea oamenilor au un obicei foarte prost. Îi descurajează pe cei din jur când aceştia încearcă să facă ceva deosebit pentru că pur şi simplu dacă vor reuşi, îi vor pune într-o lumină proastă pe cei care nici macar nu au încercat. Sunt dovezi clare în această privinţă, priveşte cum i-au tratat contemporanii pe toţi oamenii care au schimbat lumea…..

Descurajările

„Nu ne place cum sună. Şi oricum epoca muzicii la chitara este pe terminate”. Aşa li s-a spus membrilor unei formaţii de muzică care au fost refuzaţi de o casă de producţie. Numele acelei formaţii era The Beatles.

Dat afară din echipa de baschet a şcolii, baiatul s-a dus acasă, s-a închis în cameră sa şi a plâns ore în şir. Băiatul era Michael Jordan.

„E prea prost ca să înveţe ceva. Mai bine să se ducă acasă şi să încerce să se realizeze într-un domeniu în care nu e nevoie de prea mult efort” le-a spus profesorul părinţilor. Copilul despre care e vorba era Thomas Edison şi a inventat becul după aproximativ 5000 de încercări eşuate.

A fost concediat de la un ziar pentru că nu avea imaginaţie şi îi lipseau ideile originale. Numele lui? Walt Disney

I-a murit logodnica, a dat faliment în afaceri de 2 ori, a suferit o puternică depresie şi a fost înfrant în alegeri de 8 ori. Abraham Lincoln, al-16 -lea preşedinte American, şi-a condus ţara prin cea mai mare criză internă, războiul civil.
Mai sunt multe exemple dar ajunge, pentru că sunt sigur că ai înţeles ideea. Învaţă de la ei. Învaţă cum să tratezi refuzul, eşecul, durerea. Aleargă, cazi, ridică-te. Ridică-te şi luptă din nou.

Nu uita “Un singur om cu curaj reprezintă majoritatea”– Andrew Jackson

Mulţi dintre oamenii care s-au ratat în această lume sunt oameni care nu şi-au dat seama cat de aproape sunt de succes când au renunţat.

Cand a fost întrebat cum se simte ştiind că a eşuat de aproape 5000 de ori înainte să inventeze becul, Thomas Edison a spus: ” Nu am eşuat. Am găsit 5000 de feluri în care NU se face un bec”

“Care e secretul succesului tău?”, a fost întrebat Michael Jordan. Acesta a spus: “Am ratat mai mult de 9000 de coşuri în cariera mea. Am pierdut aproape 300 de jocuri. De 26 de ori mi s-a încredinţat coşul decisiv şi l-am ratat. Am eşuat din nou şi din nou în viaţa mea. Şi de asta am reuşit. Pot să accept eşecul . Toţi eşuăm la un moment dat în ceva. Dar nu pot accepta să nu încerc deloc.Michael Jordan, baschetbalist profesionist american.

11 idei pentru creşterea stimei de sine

Află care sunt adevăratele tale probleme. Trebuie să realizezi că problema nu eşti tu, ca persoană. Ai probleme în lumea exterioară şi ele trebuiesc rezolvate dar asta nu trebuie să îţi afecteze imaginea pe care o ai despre tine. Te asigur că ai un potenţial uriaş, trebuie doar să te duci pe drumul învăţării şi al perseverenţei.

Decide ce poţi controla şi ce nu.
O sursă mare de descurajare o constituie dorinţa oamenilor de a schimba sau controla ceea ce nu se poate controla sau schimba. Să incerci să impui altor oameni să simtă ceea ce nu simt sau să îi faci să facă ce nu vor, e o politică falimentară. Dacă cineva nu te place, să fie sănătos. Nu te lăsa afectat/ă.

Acceptă responsabilitatea. Pentru a găsi încredere deplină în tine, trebuie să îţi asumi responsabilitatea pentru ceea ce poţi schimbă în viaţa ta. Felul în care relaţionezi cu cei din jur, felul în care decurg relaţiile tale sexuale şi de iubire, succesul tău profesional şi felul în care iţi gestionezi emoţiile, TOATE depinde numai de tine. Educă-te şi evoluează. Creşti, şi odată cu tine creşte şi stima de sine.

Orice greseală e o oportunitate de a învăţa şi de a lua lucrurile de la capăt, mai bine . Nu fă o tragedie dintr-un esec. Succesul e un lung şir de eşecuri care se termină cu bine.

Competiţia se dă doar cu tine însuţi nu ca să dovedeşti ceva celui din jur. Dacă anul trecut câştigai 100 de euro pe an şi anul acesta câştigi 1000 de euro, e o uriaşă victorie personală. Nu-ţi fă griji că altcineva face acum 100 de mii de euro pe an. Fiecare se află pe drumul său în viaţă şi fiecare trebuie să îşi înveţe lecţiile. Dacă perseverezi sigur vei obţine tot ce îţi doreşti.

Fii o persoană ambiţioasă. Când îţi propui scopuri, fii realist, dar optimist tot timpul. Ai curaj să visezi, pentru că visele sunt materialul din care marile realizari sunt construite. Priveşte în viitor şi vezi cum vrei să fii şi ce vrei să ai. Apoi fă zilnic efortul pentru a ajunge unde ţi-ai propus. Şi FOARTE IMPORTANT, urmează visele tale, nu pe ale altora.

Gandeşte şi vorbeşte pozitiv. Nu îţi lăsa mintea otrăvită de negativism. Nu te gândi la ce nu se poate ci la ce se poate, nu la ce NU vrei, ci la ce vrei.

Investeşte în dezvoltarea personală. E cea mai buna investiţie pe care o poţi face. Investiţia în tine.

Fii conştient de mesajele din mass media. Scopul lor este să îţi inspire teamă şi să îţi scadă stima de sine pentru a cumpăra ceea ce ei au de vânzare.

ANTURAJUL. Este vital în evoluţia ta. Fă-ţi un grup de prieteni şi prietene care au vise ca şi tine, care sunt pozitivi şi au încredere în forţele lor. Fă orice ca să intri în anturaj cu ei şi în viaţa ta se vor întâmpla minuni.

Critica: Adu-le aminte oamenilor că dacă le vrei parerea, le-o vei cere. Poate că uneori datorezi un răspuns unor critici, dar niciodată nu le datorezi ÎNCREDEREA ÎN TINE.

Puteţi citi tot articolul pe siteul lui Novacovici Pera aici
veţi găsi şi un test:Testul stimei de sine, Testul Rosenberg

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

9 thoughts on “Crezi în tine? Stima de sine

 1. Buna, imteresant articolul, asa este multe talente care exista inca nici nu sunt descoperite si multe asa vor ramane, trebuie sa creada fiecare in ceea ce poate sa faca, si intr-o zi poate chiar va reusi. Mi-a placut mult Thomas Edison care a spus: ” Nu am eşuat. Am găsit 5000 de feluri în care NU se face un bec”.
  Interesant blogul, am sa mai revin cand imi mai permite timpul.

 2. Tot ce ai scris este un vaccin anti- esec.
  Bravo, mi-ar placea sa -ti vorbesc de o afacere in care esentialul reprezinta dezvoltarea personala.

  Cristi

 3. Nu ! Ce intelegi prin MLM si inca unul bun?
  Propunerea noastra este: franciza in retea.
  Daca Fornetti si benzinariile Mall sunt MlM uri atunci si noi suntem la fel!

 4. Multumesc ca ai afisat acest articol pe blog-ul tau. Este minunat ca incerci sa ajuti si pe ceilalti oferindu-le putin din experienta ta. Pe mine chiar ai reusit sa ma ajuti. O sa aplic ceea ce ai prezentat aici. Toate cele bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *