Primiţi cu stropitul?

În copilarie, vacanţa de Paşti o petreceam la bunici, în părticica de Est a Transilvaniei. Eram răsfăţate în fiecare an cu un obicei pe care de abia îl aşteptam şi care făcea mare vâlvătaie în sufletele noastre de copii. Băieţii veneau cu sticluţe în care aveau apă de parfum şi după ce spuneau o poezioară ne stropeau. Poeziile nu mi le mai amintesc pentru că erau în limba maghiară.

Am rămas plăcut surprinsă că acest obicei al udatului fetelor încă statorniceşte.  De data aceasta se întâmplă în partea de Vest a Transilvaniei :) Ieri au venit câte doi băieţei întrebându-mă “primiţi cu stropitul?”

– Da! – Desigur! şi cât m-am bucurat.

– Hai, Bea! Au venit băieţeii să ne stropească.

Să o vezi ce ţopăia, habar nu avea ce urmează sau ce poezie au spus copii. Ne-au şpreiat din cap până-n picioare după ce au spus o poezie tare frumoasă:  “Într-un cuib de păsărele, stăteau două randunele, amândouă ciripesc , îmi daţi voie să stropesc?”. I-am servit cu ouă vopsite, iepuraşi de ciocolată şi bani (la fel ca de Crăciun, copii se bucură cel mai mult când primesc bani şi, sincer, cred că mai mult de asta şi merg şi la stropit, dar asta puţin mai contează).

În partea Sibiului, de unde e tati se spune o altă poezioară frumoasă: am auzit că aveţi o floare în fereastra şi am venit s-o  ud să nu se veştejească.

Iar în alte părţi din Ardeal se spune poezia: “Eu sunt micul grădinar / Cu sticluta-n buzunar / Şi-am venit la dumneavoastră / Să ud floarea din fereastră”.

Se pare că Obiceiul “udatului”  a ajuns in Transilvania prin intermediul saşilor, dar s-a răspandit pe filiera maghiara. Este preluat din Ardeal de la comunitatea maghiară, dar se practică şi prin unele părţi din Banat sau Bucovina.

 In multe din poezioarele pe care le spun baietii, fetele sunt asemanate cu niste flori de aceea trebuie udate ca sa creasca mari.  În  trecut baietii udau fetele cu apa proaspata de fantana. Mai recent au inceput sa foloseasca apa de colonie si parfum. Fetele ii asteapta acasa imbracate frumos si le ofera oua rosii si cozonac, apoi ii poftesc la masa de paste. Se zice ca niciunei fete nu ii va merge bine anul respectiv daca nu este udata.  A doua zi fetele se mandresc cu numarul de udatori care le-au colindat.

La voi se merge la udat?

Dacă doreşti să citeşti despre legenda acestui obicei găseşti aici un articol pe această temă: obiceiul udatului de Paste in Ardeal. Sau cum petreceau românii Paştele în trecut.

foto: romanialibera.ro
Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *