am compus o poezie :) despre arici

M-am mai jucat de-a compozitoarea când eram mai… mică :) nimic serios, simple încercări timide.

Îmi fac curaj să vă arăt  “capodopera”.

Învăţăm despre arici  (nu ştiu dacă v-am mai spus… dar mie îmi plac foarte mult aricii, sunt aşa de drăgălaşi…)  m-am gândit să scriu o poezie simplă dar gândurile au luat val vârtej şi uite ce a ieşit:

 

Ariciul


 

Cum? nu ştii ce e ariciul?

E un soi de ghem cu spini.

Are-n spate, multe ace
ca de trandafiri;
şi ochişori micuţi, ca de mărgele.

E un animăluţ micuţ.

Şi e tare drăguţ
ce se plimbă seara-n vale,
căutând de-a gurii mâncare.

Ziua, stă sub frunze ghemuit
mâncând insecte şi ce a mai găsit.

Într-o zi, o vulpe l-a atacat
Vicleana, spre pârâu l-a îndrumat
Împigându-l uşor în apă-
De teamă să nu se îneacă
Ţepii, nu l-au mai apărat
S-au deschis de teamă-
Ca să nu se-nece!
Astfel a devenit pradă
Vulpii viclene.

De abia aştept să se trezească micuţa să văd ce semne dă când o va auzi :)

Ce părere aveţi? Orice critică e bine venită…

Update:

Feiţei i-am spus poezia pe părţi, prima parte ca o introducere cine e ariciul şi gesticulam cu un arici micuţ de pluş. Si a doua parte, păţania cu vulpea. Avem o vulpe de pluş dar nu am găsit-o, la noi e treabă serioasă cu căutatul jucăriilor, dar nu mă dau bătută, fetiţei îi va plăcea sceneta, ar chicoti de numa-numa :)

-am schimbat “zare” cu “vale” pentru a nu creea confuzia ca ariciul ar zbura :)

Cum imi gasesc putin timp am sa incerc sa fac o rimă versurilor.

Doamna Aurora Georgescu a scris o poezie tare drăgălaşă despre arici, e numai bună pentru a o folosi în lecţioara noastră despre arici:

Ariciul

 E un animal micuţ
 Are ţepi, dar e drăguţ.
Seara iese la plimbare
Şi caută de mâncare:
Insecte şi şerpi mai mici,
Hrană bună pentru-arici!
Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

12 thoughts on “am compus o poezie :) despre arici

 1. Ai un blog frumos şi ceea ce scrii este deosebit de instructiv pentru alte mămici mai puţin inspirate.
  Şi pentru că ceri părerea despre versurile tale, mă grăbesc să îţi spun:
  – poezia are un conţinut foarte bun, cuprinzând o mulţime de lucruri clare despre arici, spuse într-un mod atractiv, dar ca formă mai trebuie lucrat în sensul că trebuie păstrat un anumit număr de silabe pe vers, pentru a fi mai uşor de memorat pentru copil. Chiar dacă versul alb şi neegal câştigă teren în literatura nouă, copiii vor reţine cu mult mai multă uşurinţă versurile egale şi rima pereche.
  Felicitări pentru continua preocupare de a da fetiţei o educaţie şi instruire deosebită.

 2. Mă amuz fiindcă amândouă citeam în acelaşi timp poezia “Ariciul” dar fiecare pe blogul celeilalte! Şi culmea, amândouă comentam în acelaşi timp, evident… ARICIUL!

 3. Va multumesc din suflet pentru comentariu.
  Poezia aceasta cred ca are prea multe informatii comprimate. Adevarul este ca nu mi-am batut prea mult capul cu ea, am cautat cateva informatii despre arici si am incercat sa le pun in versuri. Dar mi-ar placea sa imi dau silinta mai mult, sa aiba o rima imprecheata, sau poate o rima imbratisata, dar slabe sanse, nu am talent scritoricesc asa ca v-as ruga frumos sa ma ajutati cu o idee :)

 4. Iţi mulţumesc pentru atâtea laude!!!Nu este o anume tehnică de găsit cuvinte “jucăuşe” ! Pur şi simplu apar în minte. Eu când scriu… îmi imaginez că am vârsta celui căruia îi dedic poezia şi … mă manifest! Am observat că zâmbesc tot timpul când scriu pentru copii! Deci, zic eu că nu este vorba de talent ci mai de grabă de puterea de a redeveni copil şi strădania de a simţi la fel ca cei micuţi. Restul… vine de la sine.

 5. Oh! cât de frumos! hm… interesant. La a “coborî” la atitudinea unui copil nu m-am gandit… desi o fac mereu cad ma joc cu Bea sau ii pregatesc joculete.
  Zambim si noi când le citim,pentru ca reusiti sa formati cuvinte jucăuse care sună atat de bine urechii :)

 6. Foarte frumos structurat site ul tau, activitatile sunt usoare si prezentate placut, simplu, atractiv. Ca o mamica ce imi place foarte mult sa lucrez cu copilul meu, si nu numai cu al meu, apreciez foarte mult munca de acest fel a altor mamici ce se preocupa sa umple timpul copiilor lor in mod educativ si constructiv. Felicitari pentru tot! Apropo, si mie imi plac aricii :).

 7. Waw! Acum văd! Nu le scrisesem cu intenţia de a fi poezie, ci pentru a le include în poezia ta!!! Dar dacă ţi se pare că poate fi poezioară de sine stătătoare, am să o “cosmetizez” puţin şi i-o dedic fetiţei tale, la mine pe blog zilele acestea.

 8. Simpatica initiativa. dar ar fi bine sa corectezi greselile gramaticale si de punctuatie, altfel copilul va invata si el gresit. :)

  1. Eugenia, îţi mulţumesc pentru comentariu!
   Am mai corectat din greşelile care mi-au sarit in ochi. Poate ma ajuti si tu cu o corectare :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *