Fără dogmă de Henryk Sienkiewicz (vALLutar ediţia a doua)

Leon, fiul unei familii de aristocraţi, inteligent şi înstărit, un “geniu fără portofoliu”  se îndrăgosteşte de  o femeie care prin ignoranţă (pierzându-şi timpul adulmecând o altă zeiţă a frumuseţii, pe Laura) o pierde, şi în scurt timp, Aniela, devine soţia altui bărbat. Impulsionat de iubirea pe care o simte pentru Aniela, începe să o dorească din ce în ce mai mult. Aniela devine unicul ţel pe care îl are în viaţă, persoana pentru care şi-ar da viaţa.

Leon Ploszowsky, deşi are un temperament vioi, un oarecare curaj şi o îndrăzneală înăscută este cel mai sceptic personaj întâlnit până acuma, un sceptic din cap până-n picioare. Atunci când trebuie să rezolve o problemă de viaţă scepticismul, îl face nepunticios şi îşi pierde gândirea în ipoteze şi concluzii deşarte.

Leon, face parte dintre acele fiinţe numite singuratice: “îmi amintesc că m-am gândit adesea la asta cu un oarecare sentiment de mândrie, căci vedeam în asta o dovadă de forţă sufletească. Şi într-adevăr, de exemplu, în lumea animală, numai cei slabi trăiesc în colectivităţi, cei pe care natura i-a înzestrat cu gheare şi colţi puternici vieţuiesc singuri, pentru că nu au nevoie de nimeni. Dar acest principiu nu se poate aplica decât în mod excepţional în cazul oamenilor. Incapacitatea de a avea prieteni este la om o consecinţă nu a forţei de caracter, ci a uscăciunii sufleteşti.” 

Un roman cu fraze inteligente, lecţii de viaţă şi filozofii. Acţiunea se petrece într-o perioadă în care comunicarea la distanţă se face prin scrisori. Scrisul este aşa de lin, cu gânduri înţelepte şi pătrunzătoare, aşterne sentimente sincere, trăiri şi senzaţii care te fac să te pierzi în roman; pur şi simplu te desfată şi nu vrei să ratezi niciun cuvânt.  Atât de frumos descrie sentimentele faţă de Aniela, încât te face să-ţi doreşti  să fii iubită de un artist. “Niciodată nu mi s-a părut mai frumoasă, niciodata nu am simţit că o doresc mai mult, că am mai multă nevoie de ea. De fapt, este singura femeie din lume care, conform unor forţe tainice, abia definite de ştiinţă, este predestinată să mă atragă spre ea, aşa cum magnetul atrage fierul, să mă stăpânească, să mă lege de ea şi să devină scopul şi însuşi conţinutul vieţii mele.  Vocea ei, silueta, privirea, toate acestea mă îmbată. Astăzi, când m-am apropiat de ea, mi s-a  părut că închide în fiinţa ei nu numai farmecul ei personal, ci şi al orei timpurii, al dimineţii, al vremii de afară, al bucuriei păsărilor şi plantelor, ceea ce o face să fie pentru mine mai mult decât o femeie … natura a creat-o în aşa fel, încât să aibă un efect mai puternic asuprea mea decât asupra oricărui alt bărbat, iar prin asta mi-a predestinat-o. Iar acum dreptul meu fusese călcat în picioare prin faptul că se măritase.”

Romanul este scris sub formă jurnal, relatat la persoana I şi începe la Roma în 9 ianuarie 1883. Eroul este un dezrădăcinat, născut în Polonia şi adus de mic copil la Roma, astfel acţiunea este mutată frecvent dintr-un loc în altul: Roma, Paris, Viena, Berlin, Italia, Alpi, Scandinavia şi, fireşte, Polonia.

Dacă doreşti poţi citi primele 18 pagini din vol. al II-lea aici: all.ro/fara_dogma-vol.2.pdf.

Autorul Henryk Sienkiewicz este cunoscut pentru romanele istorice de mare success în rândul polonezilor. Simt nevoia să transcriu faptul că cele două volume Fără dogmă  arată că este nedrept ca autorul ei să fie cunoscut aproape numai pentru scrierile sale istorice.

 

Acestă recenzie participă la campania vALLutar, întreprinsă de editura ALL, dacă reuşesc să strâng 15 comentarii, împreună cu sprijinul Romsilva, voi planta şi eu un copăcel, pentru înverzirea României. Toate receniile participante în campanie se găsesc în această colecţie: Recenzii din campania vALLutar.

Urmeaza a doua carte aleasă pentru campanie: Logica Elefanţilor.

Aşa se întâmplă mereu, nu? atunci când pierzi persoana iubită, abia atunci începi să o doreşti lângă tine cel mai mult… iar cel mai nefericit lucru e faptul că  eroul nostru a ajuns să se umilească şi degradeze…

Update: Tocmai am observat ca mai sunt, în colecţie, încă două recenzii la această carte:

-una scrisă de mesperanza.blogspot.ro

-iar cealaltă de ofz-dictionarexplicativ.blogspot.ro.

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

32 thoughts on “Fără dogmă de Henryk Sienkiewicz (vALLutar ediţia a doua)

 1. Din descrierea făcută de tine, pare foarte interesantă cartea. Când voi reuși să-mi fac ceva timp și pentru mine, o voi citi, pentru că mi-ai stârnit curiozitatea :).
  Îmi e așa de dor să citesc o carte-n liniște, dar de când cu cea mică, n-am prea mai reușit să citesc. Ultima carte împrumutată de la bibliotecă, am returnat-o fără să-i fi citit ultimele 5-6 pagini și mi-e așa de ciudă fiindcă eram extrem de curioasă cum se va termina :(. Oricum, probabil că o voi reciti fiindcă tot la 7-8 pagini trebuia să las cartea din mână și să mă duc la Nereea.

 2. Si mie imi place sa citesc in liniste, sa pot “intra in carte” din acest motiv citesc aproape doar cand Bea doarme :) am stat multe seri pana tarziu numai sa reusesc sa o savurez. Atat de multe as fi scris despre ea. Are atat de multe citate care as fi vrut sa vi le arat… E una dintre acele carti care chiar merita citita.

 3. Mi-ar placea sa citesc cartea si imi pare rau (de fiecare data cand citesc recenzii la ea) ca nu am luat-o cand am avut ocazia.Dar nu e timpul pierdut:)

 4. Multumesc, Claudia ca mi-ai deschis ochii :) Credeam ca sunt singura care a ales aceasta carte. Am gasit in colectie inca doua recenzi, am si trecut un link spre ele.

 5. Din pacate pentru mine, candva, cand eram micuta si prostuta, am cunoscut indeaproape tristetea cauzata de o iubire pe care am constientizat-o abia dupa ce m-am despartit de acel baiat. Mi-ar placea sa o citesc, sa aflu cum se termina.

 6. Melly, tu chiar ai facut niste alegeri f interesante!ma crezi ca eu nu mai am rabdare sa citesc astfel de carti…te felicit ca reusesti, printre picaturi, sa iti faci timp si pentru tine :)
  Spor la plantat copacei!

 7. Multumesc, Coca! Aceasta este singura carte buna pe care am ales-o. Cealaltă e un dezastru in materie de alegere :( nu e deloc pe gustul meu. Nici nu imi vine sa scriu despre ea, dar trebuie sa ma tin de cuvant.
  Timp pentru mine… :) mi-as dori tare mult sa am, poate o sa am dupa ce mai creste mamaruta, pana atunci renunt la cateva ore de somn ca sa citesc :) din acest motiv am intarziat atat de mult cu recenzia, cartile au ajuns la mine de aprox. o luna :(

 8. Va multumesc frumos pentru mesaje! mai am nevoie de 4 comentarii… nici nu am crezut ca asa de greu se strang 15 comentarii :)

 9. Doamne cat de frumoasa este descrierea Anielei! Cred ca Leon o iubea cu disperare, cu toata fiinta lui, iar odata ce a pierdut-o, moare cate putin in fiecare zi, se pierde pe sine. Foarte frumoasa recenzia. Spor la plantat pomisori!

 10. Pare foarte interesanta cartea! Cartile jurnal sunt pe placul meu :)
  Felicitari pentru aceasta recenzie frumoasa si spor la plantat copacei!

 11. A fi indragostit nu inseamna ca dragostea este reciproca, dar prin umilinte nu poti cuceri nimic. Mi se pare interesanta cartea, dar si trista, fara speranta, chiar enervanta prin prisma deciziilor si reactiilor personajului.

 12. Asa este, Kadia! Unele reactii m-au enervat si pe mine, mai ales aceea in care i-a scris sa se marite cu celalalt ,pe urma sa astepta ca matusa sa repare, sa actioneze in locul lui si sa gaseasca o cale de a nu-o da decozia Anielei. Pe alocuri mi s-a parut, laş, foarte laş.

 13. Imi pare bine ca mi-ai trezit pofta de Henryk Sienkiewicz.Am un roman scris de el si ma voi apuca de citit.
  Dupa cele spuse de tine sigur voi cauta si cartea asta.N-am mai citit mare lucru “de dragoste” dupa ce am terminat Anna.

  1. Adela, cum se numeste romanul? banuiesc ca este istoric, cu urmatoarea vizita la biblioteca as vrea sa citesc si celelalte carti …
   Nu se poate compara cu Anna, acest roman e delicios :)

 14. Si eu am citit ‘Fara dogma’ pentru vAlluntar2. Mi-a placut abordarea, chiar daca n-am fost mereu de acord cu actiunile personajelor. E adevarat, e diferit de celelalte romane ale lui, dar merita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *