Simţul ludic

SIMŢUL LUDIC

-al VIII-lea simţ-

Extras din cartea În labirintul celor 12 simţuri de Gabriel Stan

 

Prevederea nu înseamnă clarviziune.

Prevederea este rezultatul, fructul obţinut de un simţ special al Jucătorului de Şah, care în timp devine SIMŢUL LUDIC. Şahistul îşi calculează trei, patru sau mai multe mutări în avans, dar îşi dezvoltă pe lângă gândirea corectă – logică, o conştiinţă a primejdiei sau mai bine spus a păzirii de primejdii. Este important să ştii, dar mai ales să simţi că dacă alegi un anumit drum, un anumit timp sau loc, ele pot fi FASTE sau nefaste. Este un fin „miros interior” care ne dirijează viaţa în bine şi în folosul nostru.

Sunt momente în care pare ilogic să luăm anumite decizii importante, să plecăm la un drum, sa ne însoţim cu un anumit om etc. Preve­derea ne spune, ca şi „Bunul Simţ”, dacă este bine sau rău, fără a şti sigur cum va fi. Căpătăm cu timpul o experienţă prin care ne dezvoltăm această „capacitate” de a prevedea. Pentru că această „capacitate a prevederii” înseamnă de fapt o analiză a unui anumit tip de viitor pentru care am optat prin faptele noastre prezente. Totul însă se bazează pe dezvoltarea unui simţ important, şi anume cel al jocului. SIMŢUL LUDIC… se dezvoltă în egală măsură în planul emoţional cât şi în cel raţional. Nu întâmplător sunt două tipuri mari de jocuri, jocurile de noroc şi jocurile raţionale. Acest simţ al jocului, SIMŢUL LUDIC, îţi dă posibilitatea să te antrenezi, cu consecinţe minime pentru viaţa ta şi a comunităţii din care faci parte, ca să iei decizia optimă într-o situaţie reală.

Este foarte simplu să dezvoltăm „prevederea” dacă înţelegem metafora celor cinci fecioare prevăzătoare, care ţin lumina aprinsă, sau a celor cinci fecioare nebune. Menţinerea „LUMINII APRINSE” înseamnă să ne menţinem simţurile TREZE. VEGHEREA înseamnă atenţie sporită şi observarea semnelor subtile.

SIMŢUL LUDIC dezvoltă capacitatea empatică. Daria fel trebuie înţelese şi efectele acţiunilor noastre. A culege vara poame (prune, piersici etc.) nu înseamnă a le mânca pe toate. Prevederea te face să te gândeşti la iarnă şi să usuci ia soare fructele pentru a le conserva pentru vremea îngheţului.

A aduna bani albi pentru zile negre, a te gândi la timpurile care vin, a te gândi la viitorul tău şi al celorlalţi este o capacitate importantă, de care trebuie să te foloseşti permanent

A fi prevăzător nu este doar un joc al hazardului, ci un mijloc prin care învingi întîmplarea. Jocul te pregăteşte să te înarmezi din timp, să fii pregătit şi antrenat pentru a face faţă unei situaţii viitoare dificile.

Din SIMŢUL LUDIC se dezvoltă tactul care te face să nu faci rău de dragul răului, pentru a nu primi răsplata când nu te mai aştepţi. Prin joc devii un bun strateg.

SIMŢUL LUDIC dezvoltă conştiinţa care îţi spune că cel ce loveşte va fi lovit, „cei ce scoate sabia de sabie va muri.”

SIMŢUL LUDIC dezvoltă prevederea de a pune bani la bancă, dar şi fapte bune în comoara din cer. SIMŢUL LUDIC te obligă să fii prevăzător Şi să însămânţezi, să cultivi şi să ai răbdarea să seceri, să faci provizii.

Importantă este înmulţirea TALANTULUI, a banului sacru cu două feţe suflet-spirit, descris de Costel lonescu. Talantul trebuie şlefuit până la strălucirea aurului pe ambele părţi în mod egal. Talentul, harul (şi fiecare dintre noi are un dar special cunoscut sau necunoscut de noi înşine sau de ceilalţi) trebuie cultivat şi înmulţit.

„Criminal este cel care ucide acest dar care nu este al lui” este sentinţa dată de Nicolae lorga celor care nu îşi cultivă talentul. Harul, talentul poate fi ucis prin lene, prostie şi răutate. Dar talentul, aptitudinile şi harul aparţin SIMŢULUI ABILITĂŢILOR SPECIALE. Abilităţi pe care le poţi descoperi prin celelalte simţuri interioare.

SIMŢUL LUDIC stă la baza inteligenţei organizatorice. Este „mirosul” care ne spune pe ce drum să mergem. Cel ce îl are „mai mult va primi”, „cel ce nu îl are i se va lua şi ceea ce are”.

Lipsa acestui simţ te face să pierzi totul. Este foarte neproductivă deviza „Totul sau nimic”. Totul ~ nu poţi avea – şi inevitabil te alegi cu nimic. Este una din regulile Jocului să nu fii hapsân. În joc, SIMŢUL LUDIC te face să ştii când să te opreşti.

SIMŢUL LUDIC dezvoltă imaginaţia şi îţi dă ..puterea” de a trece de la simplul ghicit la certitudinea lui „a şti”.

Cel ce poate proiecta imagini îşi poate planifica un viitor mai bun. Cel ce poate proiecta SCENARII nu va fi luat prin surprindere de nimic. Profeţii au fost înţelepţii care au cunoscut adevărul că viaţa nu este decât UN JOC.

Nu poţi produce un eveniment particular sau colectiv dacă nu faci o proiecţie a lui. Dezvoltând acest simţ putem şti aproape sigur dacă merită să facem un anumit lucru şi cum trebuie să-l facem.

Nimic nu dezvoltă mai bine acest simţ decât învăţarea şahului de mic, cunoaşterea a cât mai multor basme, „istorii” cu tâlcul şi morala lor.

SIMŢUL LUDIC te învaţă să faci un lucru bine, la timpul său, să nu îl amâni.

Ajungi cu timpul „să simţi” că dacă nu reuşeşti să te duci într-un anume loc sau la o întâlnire nu trebuia, de fapt, să o faci. Descoperi ulterior că este mai bine că nu te-ai dus. Nu înseamnă renunţare sau abandonare, ci armonizare cu realitatea subtilă a necesităţilor.

La fel poţi să lucrezi sau să faci lucruri care par inutile, dar care în timp se dovedesc a fi benefice.

Prevederea există la toate animalele, care îşi culeg hrana pentru iarnă, care îşi fac adăpost şi care se protejează.

SIMŢUL LUDIC te face să înveţi permanent, cât timp trăieşti, să fii curios şi cercetător.

Acest simţ te protejează de toate relele – „nu te juca cu focul să nu te arzi!”

SIMŢUL LUDIC te obligă să nu risipeşti, dar şi să dăruieşti cu dreaptă măsură, să aduni, dar şi să renunţi când este necesar.

SIMŢUL LUDIC trebuie să te facă să simţi că există Dumnezeu, dar şi Mamona. Că există oameni şi locuri sacre, dar şi profane. SiMŢUL LUDIC te face să nu joci dubiu, în sensul moral, că pierzi sigur.

Este simţul ce îţi spune: „să nu dai mărgăritare la porci”. Când ai ajuns să înţelegi şi să dezvolţi acest simţ vei descoperi că te armonizezi uşor cu tot ceea ce este în jurul tău.

Dezvoltarea acestui simţ foarte important, fără de care nu poţi să ajungi la următoarele patru simţuri, te proiectează într-un om NOROCOS şi permanent CÂŞTIGĂTOR. Doar cel ghinionist rămâne un „jucător înrăit”. Jocul nu trebuie să devină o patimă. Jocul are un rost şi un tâlc.

SUNT MEREU JOCURI PE CARE NU Al CUM SĂ LE ÎNŢELEGI.

Sursa: Extras din cartea În labirintul celor 12 simţuri de Gabriel Stan

Copyright © Gabriel Stan www.gabrielstan.foton.ro

 

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

One thought on “Simţul ludic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *