Curăţenia în casă

Cât de plăcut este să locuieşti într-un mediu curat, care să nu-ţi pericliteze sănătatea! Deoarece în oraşe se adună tot mai multe gunoaie, este din ce în ce mai greu să păstrezi casa şi împrejurimile ei curate şi ordonate.
Unii cred că sărăcia este sinonimă cu mizeria. Dar lucrurile nu stau întotdeauna asa! E adevărat că pentru cei ce nu au bani e mai greu să păstreze curăţenia. Dar iată ce spune un proverb spaniol: „Între curăţenie şi sărăcie nu există vrăjmăşie”, pe scurt între ele nu există adversitate. În plus, simplul fapt că cineva are bani nu garantează că o să şi menţină casa curată.

Atitudinea corectă
Ceea ce ne va determina să păstrăm casa şi împrejurările ei curate este atitudinea noastră.De fapt, curăţenia depinde în mare măsură de atitudinea întregii familii. De aceea este bine să vedem ce poate face fiecare dintre noi pentru a menţine casa şi împrejurimile ei curate.
Într-o casă, unele încăperi trebuie neapărat menţinute curate pentru a nu pune în pericol sănătatea. Una dintre aceasta este baia. Deşi trebuie să ocurăţăm zilnic, e bine să facem o curăţenie temeinică poate chiar săptămânal. Astfel bacteriile nu se vor aduna în baia noastră. Unii cred că bacteriile din vasul deWC sunt inevitabile şi imposibil de îndepărtat. Dar poate aţi văzut şi locuinţe în care WC-ul străluceşte de curăţenie. Totul depinde de o curăţenie regulată şi de folosirea produselor chimice potrivite.
Şi bucătăria trebuie curăţată bine.Deşi spălaţi zilnic vasele şi curăţaţi aragazul şi suprafeţele de lucru, din când în când – poate odata pe luna –e necesar să faceţi o curăţenie temeinică, de pildă în spatele dulapurilor, al frigiderului şi sub ghiuvetă. Dacă faceţi des curăţenie în dulapuri şi în cămară, nu le veţi permite gândacilor de bucătărie şi altor insecte dăunătoare să se adăpostească aici.
Colaborare în familie
Unii părinţi le stabilesc copiilor anumite regului si îi învaţă ca, înainte de a pleca la şcoală, sa-şi facă patul şi să-şi pună hainele murdare la spălat, iar alte obiecte personale la locul lor. Iată o regulă utilă tuturor membrilor familiei: ”Toate au un loc şi toate să fie la locul lor”.
Prin urmare, întocmiţi un bun program de menţinere a curăţeniei.Fie că faceţi singur curăţenie, fie că vă ajută familia sau că aţi angajat pe cineva în acest scop, trebuie să existe un bun program de lucru!

Program de menţinere a curăţeniei

Zilnic

Dormitor: Faceţi patul şi puneţi toate lucrurile la locul lor
Bucătărie: Spălaţi vasele şi chiuveta. Eliberaţi şi curăţaţi suprafeţele de lucru şi mesele şi păstraţi totul în ordine. Măturaţi, sau spălaţi pe jos, dacă e necesar
Baie: Spălaţi chiuveta şi WC-ul. Puneţi lucurile la locul lor
Sufragerie şi celelalte camere: Faceţi ordine. Ştergeţi mobila. Măturaţi, aspiraţi sau spălaţi pe jos, dacă e necesar
Toată casa: Aruncaţi gunoiul în mod corespunzător

Săptămânal

Dormitor: Schimbaţi aşternuturile. Măturaţi, aspiraţi sau spălaţi pe jos, dacă e necesar. Ştergeţi temeinic praful.
Bucătărie: Spălaţi bine aragazul, aparatura casnică de pe suprafeţele de lucru şi accesorile de la chiuvetă. Spălaţi pe jos
Baie: Spălaţi pereţii duşului şi toate accesorile fixe. Spălaţi WC-ul, dulăpiorul şi celelalte suprafeţe cu dezinfectant. Schimbaţi prosoapele. Măturaţi sau spălaţi pe jos.

Lunar

Baie: Spălaţi bine toţi pereţii
Toată casa: Spălaţi tocul uşilor.Aspiraţi sau curăţaţi bine tapiţăriile
Grădină, curte, garaj: Măturaţi şi curăţaţi, dacăe necesar. Nu lăsaţi să se strângă gunoi sau obiecte nefolositoare.

O dată la şase luni

Dormitor: Spălaţi cuverturile, respectând instrucţiunile producătorului
Bucătărie: Goliţi şi curăţaţi bine frigiderul
Baie: Scoateţi totul de pe rafturi şi din sertare şi spălaţi-le.Aruncaţi tot ceea ce nu mai folosiţi sau produsele expirate.
Toată casa: Curăţaţi corpurile de iluminat, ventilatoarele şi accesoriile fixe de la instalaţia de iluminat. Curăţaţi uşile. Spălaţi suprafeţele de sticlă, geamurile şi tocurile ferestrelor.

Anual

Dormitor: Goliţi şi curăţaţi dulapurile. Aruncaţi tot ce nu mai folositi. Spălaţi păturile. Aspiraţi sau curăţaţi bine de praf saltelele. Curăţaţi pernele resectând instrucţiunile producătorului.
Bucătărie: Scoateţi totul din sertare şi de pe rafturile din cămări şi curăţaţile bine. Aruncaţi ce nu mai folosiţi.Dati la o parte dulapurile, frigiderul şi celelalte obiecte fixe pentru a curăţa bine sub ele
Garaj şi magazii: Măturaţi bine. Puneţi in ordine toate lucrurile şi aruncaţi ce nu mai folosiţi

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

One thought on “Curăţenia în casă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *