Meniuri de vară – nutritie

Salatele, supele reci, pepenii şi cireşele sunt revigorante, sărace în calorii şi vă pot ajuta să eliminaţi toxinele.Vara este mult mai uşor să mâncaţi sănătos decât în alte anotimpuri ale anului, motiv pentru care nutriţioniştii vă recomandă să începeţi mesele cu salate mari din roşii şi castraveţi, asezonate cu brânză rasă. La felul întâi puteţi alege supele ori ciorbele reci, de vară, la felul doi – ghiveciul de legume, friptura de pui sau peşte, garnisită cu legume pe grătar, iar la desert fructe.


1 Salate pentru glicemie
Se prepară destul de repede, sunt sănătoase şi săţioase, mai ales dacă adăugaţi brânzeturi slabe – de vacă, mozzarela sau urdă – ori nuci.

„Nu trebuie să le combinaţi cu maioneză ori cu smântână. De asemenea, evitaţi telemeaua şi caşcavalul. Salatele sunt recomandate în special celor care au probleme de tranzit intestinal, deoarece atenuează absorbţia de glucide“, specifică medicul Alina Jiletcovici, nutriţionist şi diabetolog la Cabinetul Moşilor.

2 Ciorba de lobodă
Are fibre şi minerale, iar dacă nu fierbeţi prea tare loboda, va avea şi vitamina C. Medicul Alina Jiletcovici îi sfătuieşte pe cei care au colesterolul crescut să nu adauge acestui preparat smântână şi ou bătut, ci doar ulei

3 Supa bulgărească sau cea de varză
Meniul bulgăresc are calorii puţine, dar este ceva mai greu de digerat din cauza conţinutului de usturoi pe care îl are. Această supă este bogată în minerale. Vitamina C se pierde prin fierbere. Supa de varză e bogată în fibre, dar nu este recomandat să o mâncaţi multe zile la rând.

4 Ghiveci de legume
Acest fel de mâncare conţine, ca şi majoritatea meniurilor de vară, fibre şi minerale. „Este foarte important să nu puneţi mulţi cartofi, deoarece îi poate creşte conţinutul caloric“, precizează specialistul în nutriţie.

5 Friptură de pui sau de peşte
Şi friptura de pui sau de peşte este recomandată pentru mesele de vară, deoarece aduce organismului proteinele de care are nevoie. „Nu prăjiţi carnea în ulei“, este recomandarea principală pe care o face medicul. Între peşte şi pui este de preferat să alegeţi peştele, deoarece carnea lui este mult mai slabă.

6 Cartofi noi copţi în coajă
Sunt crocanţi şi buni, dar, pentru că sunt bogaţi în calorii, este recomandat să nu îi combinaţi cu carne. „În cazul în care nu par proaspeţi, ci sunt din aceia ţinuţi prin depozite, este mai bine să nu îi preparaţi în coajă. Aceasta poate conţine substanţe periculoase pentru stomac“, avertizează nutriţionistul.

7 Pepene pentru rinichi
Este recomandat celor care au probleme cu rinichii, celor care se constipă des ori persoanelor care au o alimentaţie bogată în toxine. Acest fruct este bogat în enzime şi licopină, o substanţă cu efect antioxidant, bună pentru întărirea imunităţii.

8 Cireşe pentru tonifiere
Puteţi să le combinaţi cu iaurt sau le puteţi mânca simple. La fel ca şi vinul, ele au proprietăţi antioxidante foarte importante. Cireşele conţin antocină, o substanţă capabilă să „repare“ celulele distruse de diferite afecţiuni. Pot fi consumate zilnic, tonifică organismul, favorizează digestia, elimină toxinele din corp.

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

One thought on “Meniuri de vară – nutritie

  1. buna-ziua
    tin un regim de slabit.imi plac f mult ciresele.am voie sa mananc seara inainte de culcare???sunt greu de digerat???s-au sunt chiar indicate???va multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *