Merry Christmas

 

Moş Crăciun a apărut încă din secolul I şi  este o versiune mai nouă a Sfântului Nicolae. El nu arăta aşa cum îl ştim noi astăzi. De exemplu, în secolul XVII Moş Crăciun apare îmbrăcat într-o haină lungă, verde cu guler de blană.

Această imagine a lui Moş Crăciun pe care o ştim astăzi se datorează companiei Coca-Cola,  în 1930 un desenator i-a conturat moşului o burtă durdulie, un aer jovial, un costum roşu şi o atitudine tolerantă. De atunci şi până astăzi compania foloseşte aceeaşi imagine a lui Moş Crăciun în campaniile publicitare realizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă [wikipedia].

Este revoltător faptul că au asociat acest personaj simpatic cu sărbătoarea Naşterii Domnului (sărbătoare oricum falsă pentru că nu se ştie data naşterii lui Isus, nici măcar nu era în decembrie. Iar în biblie nu se menţionează absolut nimica despre această dată).

Crăciunul devine şi o sărbătoare laică, celebrată atât de către creştini cât şi de către cei necreştini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea în biserică la ritualuri spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, darurile de la Moş Crăciun.

Pomul de Crăciun

Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun îsi trage originile de la popoarele Germanice. Tradiţia s-a răspândit în restul Europei şi apoi în toata lumea după Primul Război Mondial. Între podoabele bradului bomboanele de pom, globurile şi ghirlandele au devenit clasice. Iar in prezent bradul este împodobit după modă.

Did you like this? Share it:

Adauga comentariu...

comentarii cu facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *